Suriname staat voor aanzienlijke uitdagingen, zowel op SRD- als USD-begroting

stanley ragoebarsing

Tijdens een persconferentie heeft de minister van Financiën en Planning een actuele stand van zaken gegeven over de financiële huishouding van de staat.

De cijfers tonen aan dat Suriname voor aanzienlijke uitdagingen staat, zowel op de SRD- als de USD-begroting.

De begrotingsanalyse wijst uit dat de overheid in de maand juli 2025 een tekort van circa SRD 484 miljoen verwacht. Om dit gat te dekken zal er USD 13 miljoen uit de reguliere deviezenopbrengsten van de staat worden omgewisseld naar SRD.

De minister benadrukte dat het hier nadrukkelijk niet om externe leningen gaat, maar om inkomsten uit onder andere exportopbrengsten.

Voor de maanden augustus en september zal naar verwachting opnieuw buitenlandse valuta moeten worden ingezet om aan de SRD-verplichtingen te kunnen voldoen.

Hoewel de uitgaven in oktober en november afnemen, voorziet het ministerie voor december opnieuw een fors tekort, ditmaal van SRD 499 miljoen.

Aanvullende USD-liquiditeit – naar schatting USD 40 miljoen – zal dan nodig zijn om aan de verplichtingen in zowel lokale als buitenlandse valuta te kunnen voldoen.

De SRD-inkomsten voor juli 2025 worden geraamd op ruim SRD 2,7 miljard, waarvan ongeveer SRD 2,5 miljard afkomstig is uit belastingopbrengsten en circa SRD 157 miljoen uit niet-belastingmiddelen.

Daartegenover staan SRD 3,5 miljard aan uitgaven, met als grootste posten:

Lonen en vakantiegeld: SRD 1,65 miljard

Pensioenen: SRD 286 miljoen

Zorguitgaven (SZF): ruim SRD 380 miljoen

Sociale bijstand, AOV en ondersteuning kwetsbare groepen: SRD 285 miljoen

Koopkrachtversterking (sociaal vangnet): SRD 254 miljoen

Subsidies: SRD 200 miljoen

Goederen en diensten: SRD 375 miljoen

Rente- en schuldaflossingen: SRD 113 miljoen

De minister gaf aan dat deze cijfers aan de inkomende regering zijn overgedragen, met de nadrukkelijke oproep om de uitgaven kritisch te monitoren en waar nodig corrigerende maatregelen te treffen.

Volgens hem is het noodzakelijk dat de nieuwe beleidsmakers prudent omgaan met begrotingsdiscipline, om stabiliteit te waarborgen en het economisch herstel te ondersteunen.