fbpx

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat met vallen en opstaan overeind is gebleven. Een land dat zijn eigenwaarde heeft gevonden, een land dat zijn eigen plek heeft verworven in de rij der naties. Met vallen en opstaan, jazeker, met vele crises. Maar we staan er als land”, aldus president Chandrikapersad Santokhi tijdens de Bijzondere Openbare Vergadering van De Nationale Assemblee.
De internationale reactie van 25 mei laat volgens de president zien dat Suriname weer gewaardeerd wordt. “Ja, het kon beter de afgelopen 45 jaar. Zeker zijn er fouten gemaakt en ja, in sommige opzichten hebben onze leiders gefaald. Maar vandaag sta ik hier om te zeggen dat we al die ervaringen kennelijk nodig hadden om tot inzicht te komen. Die ervaringen hadden we nodig om volwassen te worden. Die ervaringen hebben ons rijker gemaakt, ze hebben ons wijzer gemaakt”, aldus het staatshoofd.
De huidige regering kiest volgens het staatshoofd voor de start van een nieuw tijdperk. Een tijdperk, dat gekenmerkt zal worden door goed bestuur én een modernisering van de Surinaamse samenleving. Een tijdperk waar het volk getraind en voorbereid zal worden voor de nieuwste inzichten, nieuwe technologieën als het gaat om het moderniseren van ons onderwijs, gezondheidszorg, toerisme, handel en landbouw en veeteelt. De president is ervan overtuigd dat het beter zal gaan met Suriname. Dit, ondanks de politieke spelletjes en tegenwerkingen. Het staatshoofd ziet ondanks dit alles langzaam licht in de tunnel.
President Irfaan Ali van Guyana zei in zijn felicitatierede, dat democratie een belangrijke bondgenoot is voor de ontwikkeling van het land. Guyana is bereid om samen met Suriname te gaan bij het garanderen van grotere democratische normen en waarden. Democratie helpt om de ontwikkelingsmogelijkheden te vergroten en vergroot het vertrouwen onder investeerders zodat het land daarvan kan profiteren. Behalve van de natuurlijke hulpbronnen kunnen Suriname en Guyana ook profiteren van toerisme, de agrarische sector en de handel.
President Ali zei dat hij solidariteit belooft aan het Surinaamse volk om de samenwerking verder te verbeteren. Het is volgens het Guyanese staatshoofd dat de bilaterale relatie wordt aangescherpt. President Ali bracht de felicitaties uit namens het Guyanese volk en sprak zijn wens uit voor een voorspoedig Suriname.

BEKIJK OOK
Wet Minimumloon wordt geëvalueerd