fbpx
Suriname spreekt op 61ste vergadering over positie van vrouwen

Suriname heeft vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken geparticipeerd aan de 61ste vergadering over de positie van vrouwen wereldwijd. Deze vergadering, the sixty first Commission on the Status of Women (SCW 61), is deze maand gehouden in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Namens Suriname heeft Kitty Sweeb de vergadering toegesproken. Zij hield haar voor welke stappen zijn ondernomen om de positie van de Surinaamse vrouw te versterken en welke uitdagingen er op dit gebied zijn. Alhoewel er vooruitgang te merken is in de positie van de Surinaamse vrouw, zijn er nog steeds uitdagingen die weggewerkt moeten worden.

Zo is te merken dat er opleidingsmogelijkheden zijn gecreëerd voor vrouwen die de school vroeg hebben verlaten, met name in rurale gebieden, maar deze vrouwen kiezen steeds traditionele beroepsopleidingen, waardoor er nog sprake is van segregratie op de arbeidsmarkt.

Uit onderzoek in 2012 blijkt dat werkgelegenheid onder vrouwen is toegenomen met zes procent in de acht jaren daarvoor. Maar voor dezelfde periode is werkgelegenheid onder mannen toegenomen met vijftien procent.

Klein-ondernemerschap van vrouwen is één van de gebieden waarop Suriname het goed doet. Er zijn ook meer financierings-en afzetmogelijkheden in de afgelopen periode gecreëerd. Verder is geweld op basis van het geslacht een andere uitdaging die uit de weg gewerkt moet worden. De vergadering is het met elkaar eens dat dit kan worden verminderd door de economische positie van vrouwen te versterken. Onlangs is het project ‘Strategies to Combat Intimate Partner Violence’ gelanceerd in rurale gebieden, waar ook veel vrouwen en meisjes geweld ervaren.

Het ontbreken van cruciale data om beleid uit te stippelen blijft een grote uitdaging. Daarom is het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken in januari 2017 gestart met het pilotproject CARICOM Gender Equality Indicators (CaricomGEI). De statistieken verkregen uit dit onderzoek zullen onder meer worden gebruikt voor het formuleren van het genderbeleid 2017-2021.

Het beleidsgebied Gender is één van de prioriteitsgebieden van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en staat erg hoog op zijn agenda. De bewindsman zal daarom ook aanwezig zijn tijdens een wandelloop, die op 24 maart wordt gehouden. Met de organisatie van diverse activiteiten rond 25 maart – in het kader van de maandelijkse Orange Day – brengt Biza bewustwording onder de samenleving over het uitbannen van geweld tegen vrouwen.(GFC)

Meer nieuws

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…