fbpx

Suriname roept op tot wereldwijde actie tegen klimaatverandering

GFC NIEUWS- Suriname heeft tijdens de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) opgeroepen tot wereldwijde actie tegen klimaatverandering.

Vicepresident (vp) Ashwin Adhin, die namens president Desiré Bouterse de vergadering toesprak, deed namens het staatshoofd een oproep tot een sterke ambitie en wereldwijde acties tegen de effecten van klimaatverandering, alsook meer toegang tot klimaatfinanciering.

Suriname is diep bezorgd over de gevolgen van het mondiaal veranderende klimaat. Ons land is het eens met de Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, die zei dat nu het moment is om in actie te komen en geen tijd voor onzinnige toespraken of loze beloften.

Volgens Adhin heeft Suriname in dit kader in februari dit jaar de eerste bijeenkomst van HFLD-landen georganiseerd.

Deze bosrijke landen met een lage ontbossingsgraad hebben sinds 2007 minder dan 2 miljard USD aan klimaatfinanciering ontvangen – minder dan 14% van alle bestaande klimaatfondsen.

Adhin zei dat tijdens deze conferentie, de “Krutu of Paramaribo Joint Declaration on HFLD Climate Finance Mobilisatie ”, werd aangenomen.

Deze gezamenlijke verklaring behelst het collectieve belang van 27 deelnemende ontwikkelingslanden landen.

Deze HFLD-landen hebben zich ertoe verbonden actie te ondernemen om hun toegang tot klimaatfinanciering te vergroten en zodoende hun bossen intact te houden.

Suriname heeft van deze groep het mandaat gekregen om de HFLD-landen te leiden in het bereiken van de gezamenlijke doelstellingen, zoals verwoord in de verklaring.

BEKIJK OOK
Nieuw gekozen bestuur JCI Nilom wil kwaliteit waarborgen

De bewindsman benadrukte dat dat Suriname wordt gekenmerkt door diversiteit, welke ook in ons milieu tot uiting komt. “Suriname wordt geïdentificeerd als het meest beboste land ter wereld, een land waarvan liefst 93% met bos is bedekt. Suriname is naast Bhutan ook het minste koolstof producerend land”, aldus Adhin.

Hij zei dat ons land over een unieke biodiversiteit beschikt. In 1998 waren we het eerste land dat 11% – oftewel 1,6 miljoen hectare – van haar oppervlakte reserveerde voor wetenschappelijk onderzoek en conservatiedoeleinden.

De vicepresident typeerde dit als een een ambitieuze bijdrage van Suriname toen. Hij benadrukte dat Suriname daarom vanuit haar perspectief diep bezorgd is over de gevolgen van het veranderende wereldklimaat. Suriname toont zich solidair met de regering en de bevolking van de Bahama’s, evenals met anderen landen die recent getroffen zijn door orkanen.

De vicepresident vroeg zich af als het toeval is dat binnen minder dan drie jaar verschillende Caribische landen zijn getroffen door de sterkste categorie orkanen. “Of is het een aankondiging dat klimaatverandering met al zijn verwoestende gevolgen een deel van het leven is geworden”.