fbpx
Suriname participeert in 23ste vergadering ministers van Buitenlandse Zaken CARICOM

GFC NIEUWS- Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft deelgenomen aan de “Twenty-Third Meeting of the Council for Foreign and Community Relations (COFCOR)”, welke vorige week via videoconferentie is gehouden.

De CARICOM-bewindslieden hebben zich gebogen over de gevolgen van de COVID-19-pandemie op de buitenlandse betrekkingen, de samenwerkingsverbanden met andere partners, waaronder Engeland na het uittreden uit de Europese Unie (Brexit), Verenigde Staten van Amerika, Cuba, Europese Unie, Latijns-Amerika en Afrika, Noorwegen en Canada.

De CARICOM-lidlanden hebben unaniem de waardering uitgesproken over de ondersteuning van Cuba aan de regio in de strijd tegen de COVID-19-pandemie. Suriname heeft daarbij benadrukt het belang van het opheffen van de sancties tegen Cuba, hetgeen is ondersteund door de overige lidlanden.

Met betrekking tot de impact van de COVID-19-pandemie op de buitenlandse betrekkingen, heeft Suriname de aandacht gevraagd voor het feit dat alle landen toegang moeten hebben tot de broodnodige medische apparatuur en verbruiksartikelen om deze uiteindelijk in te zetten in de strijd tegen COVID-19.

Om de crisis efficiënt en effectief te kunnen aanpakken heeft de CARICOM een voorstel ingediend bij de internationale financiële instellingen en wereldleiders voor zachte leningen en kwijtschelding van schulden.
De vergadering heeft erop aangedrongen dat de CARICOM haar belangen c.q. standpunten op internationale fora gecoördineerd doet plaatsvinden, in het bijzonder wanneer het gaat om gevoelige sociale kwesties. Suriname heeft in dit kader voorgesteld om de groep van CARICOM Ambassadeurs gevestigd bij de Verenigde Naties te New York hiervoor te mandateren.

De minister deed tenslotte een oproep aan haar collega’s om namens CARICOM een waarnemersmissie te zenden naar ons land in het kader van de aankomende verkiezingen op 25 mei.

Meer nieuws

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.