fbpx

Suriname participeert aan Internationale Natuurkunde Olympiade

GFC NIEUWS- Suriname heeft afgelopen week met een team van drie studenten meegedaan aan de International Distributed Physics Olympiad (IDPhO 2020).
Het was een aangepaste versie van de gebruikelijk International Physics Olympiad (IPhO) welke vanwege covid-19 niet is doorgegaan.
De studenten hebben online vanuit Suriname geparticipeerd. Daarbij was er toezicht van twee vertegenwoordigers van de Russische natuurkunde olympiade, die de IDPHO heeft georganiseerd. De olympiade bestond uit een theoretisch en praktisch gedeelte.
De proefopstelling ten behoeve van het practicum is door de internationale organisatie opgestuurd.
De studenten die Suriname hebben vertegenwoordigd zijn:
 Shofar Sno (Scholengemeenschap Kwatta)
 Sonal Tapsi (Hassankhan Scholengemeenschap dependance)
 Curt Wolfram (Hassankhan Scholengemeenschap dependance)
De studenten die Suriname vertegenwoordigen op de Internationale Olympiade worden geselecteerd in de Nationale Natuurkunde Olympiade. Dit gebeurt jaarlijks 1990. De organisatie ligt in handen van het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname (CNOS) en is in samenwerking met de Rotary Club Paramaribo.
De eerste ronde van de Nationale Natuurkunde Olympiade editie 2020/21 is op 5 december gehouden (online vanwege Covid-19). Deze bestond uit een 25-tal pittige natuurkunde sommen.
Uit de 107 studenten die hebben meegedaan zal een selectie worden gemaakt voor de volgende ronde. Daarbij is er naast het theoretisch gedeelte, ook een praktisch gedeelte waar met behulp van experimenten een bepaald natuurkundig fenomeen moet worden bestudeerd en verklaard.
De winnaars van de nationale ronde zullen – als alles goed gaat – in juli 2021 worden uitgezonden naar de Internationale Olympiade. Deze wordt gehouden in Litouwen.

BEKIJK OOK
Benzineprijzen in Suriname zullen veel verder omhoog gaan, zeggen deskundigen