fbpx

Suriname participeert aan Caricomsummit

Regeringsleiders van de Caribbean Community (Caricom) zijn bijeen op Trinidad en Tobago om diepgaande beraadslagingen te voeren betreffende de Caricom Single Market and Economy (CSME). Op 3 en 4 december voeren de CARICOM leiders overleg in het Hilton hotel te Port of Spain.

Vicepresident Ashwin Adhin vertegenwoordigt president Desiré Bouterse bij deze speciale meeting, samen met de ministers Yldiz Pollack – Beighle van Buitenlandse Zaken en Stephen Tsang van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme.

De premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley, nodigde als gastheer elk van de overige Caricom-leiders uit, bij te dragen aan de vooruitgang van de CSME. Hij sprak bij de opening van deze achttiende vergadering over dit mechanisme binnen de Caraïbische gemeenschap. Het regionaal initiatief moet een effectieve en doeltreffende werking hebben. Het bespreken van de relatie tussen CARICOM-regeringshoofden en vertegenwoordigers van de regionale particuliere- en arbeidssectoren stond hoog op de agenda.

BEKIJK OOK  Landmacht geïnformeerd over Overleg Orgaan voor Militairen

De vergadering wordt voorgezeten door de huidige voorzitter van Caricom, de premier van Jamaica, Andrew Holness. Deze ontmoeting werd geïnitieerd door de prime minister van Barbados, Mia Mottley. Zij heeft binnen de CARICOM de verantwoording voor de CSME.

Mottley maakte zich sterk voor het implementeren van de zaken die haalbaar zijn. Ook refereerde ze de vele mogelijkheden tussen landen onderling. Ze verwees naar het recente bezoek aan Suriname en de vele mogelijkheden op gebied van landbouw, toerisme, cultuur en handel.

Tijdens deze vergadering zal Suriname zich sterk maken voor de versterking van Intra- regionale handel, connectiviteit (lucht- en zeetransport), Het personenverkeer en multi-destinatie toerisme.(GFC)