fbpx

Suriname op drempel malaria-eliminatie

GFC NIEUWS- Suriname staat op de drempel van de eliminatie van malaria.

Ons land heeft zich enkele jaren geleden ten doel gesteld het land in 2020 malariavrij te krijgen en met de tot nu toe behaalde successen ziet het er positief uit.

Heléne Hiwat, coördinator van het Malaria Programma, benadrukt dat het nationale doel is om malaria in 2020 volledig geëlimineerd te hebben.

Het Malariaprogramma vierde woensdag de Malaria Day of the America’s met een kleine beurs en de introductie van twee nieuwe producten.

Bij deze gelegenheid zei Hiwat dat er in de afgelopen 20 jaar enorme vorderingen zijn gemaakt om Suriname malariavrij te krijgen. Hoewel het nog niet zover is, is er volgens haar wel genoeg reden blij te zijn.

Naast het feit dat ons land op de drempel van malaria eliminatie staat viert het Malaria Programma namelijk ook haar tienjarig bestaan.

Het Malariaprogramma is in 2009 door het ministerie van Volksgezondheid als een op opzichzelfstaand programma ontwikkeld voor de aanpak van malaria in hoge risicogroepen en in hoge risicogebieden.

De hoge risicopopulaties zijn momenteel die in de goudmijngebieden. Hiwat zegt dat deze gebieden heel moeilijk te bereiken zijn. Het gaat om complexe populaties, die niet makkelijk te bereiken zijn met reguliere gezondheidsdiensten.

BEKIJK OOK
Huidig kiesstelsel voldoet niet aan rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid

Voor een groot deel zijn het mensen van Braziliaanse komaf en in het algemeen betreft het mobiele populaties, die bewegen tussen Suriname en de buurlanden Frans-Guyana, Brazilië en Guyana.

Met ondersteuning van partners als de PAHO heeft het ministerie van Volksgezondheid in de afgelopen tien jaren een strategie ontwikkeld en geïmplementeerd voor de effectieve aanpak van malaria in deze speciale groepen. “Daarmee is het Surinaamse malariaprogramma tot voorbeeld verworden voor de landen om ons heen”, aldus Hiwat.

Bij de viering van Malaria Day of the America’s waren ook vertegenwoordigers van het Nationaal Tuberculose Programma, de Dermatologische Dienst en de Medische Zending aanwezig, alsook de Malaria Service Deliverers (MSD’s). Deze groep vertoeft momenteel in Paramaribo voor een refreshmenttraining.

De MSD’s worden in de goudmijngebieden ingezet. Het betreft personen uit mijngebieden die door het Malariaprogramma zijn getraind om diagnose en behandeling te bieden aan de gemeenschappen in hun eigen gebied en directe omgeving.