fbpx

Suriname ondertekent overeenkomst met Indiaas pompbedrijf Kirloskar

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV) heeft namens de staat Suriname een overeenkomst getekend met het pompbedrijf Kirloskar Brothers uit India.

Op 6 september heeft de ondertekening plaatsgevonden voor de levering en installatie van drie nieuwe pompen en de daarbij behorende onderdelen voor het Pompgemaal Wageningen. De financiering van dit project welke een waarde van ruim 9 miljoen Amerikaanse dollars heeft, wordt door Exim Bank uit India gedaan.

In januari dit jaar was een technische missie onder leiding van de vicepresident van Kirloskar, Santosh Kulkarni, in Suriname geweest voor een oriëntatiebezoek aan het bovengenoemde pompgemaal. De pompen werden helemaal uit elkaar gehaald om de bouw, omvang, onderdelen en ligging te bestuderen en te analyseren. Het ontwerp van de pompen is al voor 90% af.

Twee deskundigen van Kirloskar Brothers uit India hebben een finale inspectieronde gedaan op 5 en 6 september aan de pompen van het pompgemaal Wageningen in het district Nickerie. De drie pompen van het gemaal, die ouder zijn dan 60 jaar, zijn aan vervanging toe. Deze verouderde pompen kosten de staat jaarlijks miljoenen aan revisie en onderhoud. Van de drie pompen functioneren pomp I en II, terwijl pomp III helemaal niet in gebruik is.

Na dit finaal inspectiebezoek zal het ontwerp worden afgerond. Ook de besturing van de pompen en de assemblage is opgenomen in het ontwerp. Na de afronding van het ontwerp zullen de pompen in India worden vervaardigd.

Het vernieuwen van de pompen zal in 3 fasen geschieden. Het streven is om de eerste pomp medio 2018 in Suriname aangeleverd te krijgen, zodat die geïnstalleerd wordt en in september operationeel is.

Dit project, vernieuwing van het pompgemaal Wageningen, is het 3e project van Kirloskar. Zij heeft eerder twee projecten met betrekking tot pompgemalen uitgevoerd in Suriname en wel 14 nieuwe pompen aangeleverd in de afgelopen 10 jaar.

Het sterk verouderde pompgemaal voorziet jaarlijks in twee seizoenen irrigatiewater aan ongeveer 12.500 ha rijstareaal in Wageningen, de Middenstandspolder en de omliggende gebieden in het district.

Met het herstel van het pompgemaal te Wageningen wordt verwacht dat de padieboeren optimaal over irrigatiewater kunnen beschikken waardoor de productie van rijst verhoogd kan worden.(GFC)

Overige berichten