fbpx

Suriname ondertekent overeenkomst voor uitbreiding export groente en fruit

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Terri Raney, vertegenwoordiger van de Food and Agriculture Organization (FAO) hebben hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst die bekend staat als de ‘FAO/Government Cooperative Project Agreement’.

De ondertekening voor de start van het ‘EC-Suriname Agriculture Market Access Project’ (SAMAP), heeft vrijdag plaatsgevonden. Voorafgaand aan de ondertekening heeft de Europese Unie (EU) eerst haar goedkeuring gegeven voor het projectdocument.

Het project is gericht op de niet-traditionele exportgewassen, fruit en groente, waarvan de productie op een duurzame en concurrerende manier zal geschieden. Verder richt dit project zich ook op de versterking van de capaciteit van de particuliere en publieke sector teneinde de voedselveiligheid overeenkomstig de internationale sanitaire en fytosanitaire eisen te waarborgen.

Er wordt gestreefd een duurzame markttoegang voor tenminste 1.000 agrariërs, al dan niet via coöperaties, te creëren zodat zij de garantie hebben voor afzet van hun groente en fruit, alsook bos/ non-timber producten.

BEKIJK OOK
Bestuur Huize Ashiana vraagt aandacht voor hongerloon personeel

De regering van Suriname en de Europese Unie (EU) ondertekenden in juni 2014 het Nationaal Indicatief Programma, welke gefinancierd wordt uit het elfde Europese Ontwikkelingsfonds (11e EOF). De Surinaamse regering heeft de focus gelegd op ontwikkeling van de agrarische sector.

De EU heeft vervolgens de FAO als uitvoerend orgaan gekozen. Met ondersteuning van het ministerie van LVV heeft de FAO een projectdocument geschreven, welke eerst door de goedkeuring van de EU krijgt, alvorens deze geïmplementeerd kan worden.

Met de door de EU vrijgemaakte gelden wordt de uitvoer van het project gedaan, om de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname te brengen. De duur van het project is vier jaar.(GFC)