fbpx
Suriname ondertekent overeenkomst voor uitbreiding export groente en fruit

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Terri Raney, vertegenwoordiger van de Food and Agriculture Organization (FAO) hebben hun handtekening geplaatst onder de overeenkomst die bekend staat als de ‘FAO/Government Cooperative Project Agreement’.

De ondertekening voor de start van het ‘EC-Suriname Agriculture Market Access Project’ (SAMAP), heeft vrijdag plaatsgevonden. Voorafgaand aan de ondertekening heeft de Europese Unie (EU) eerst haar goedkeuring gegeven voor het projectdocument.

Het project is gericht op de niet-traditionele exportgewassen, fruit en groente, waarvan de productie op een duurzame en concurrerende manier zal geschieden. Verder richt dit project zich ook op de versterking van de capaciteit van de particuliere en publieke sector teneinde de voedselveiligheid overeenkomstig de internationale sanitaire en fytosanitaire eisen te waarborgen.

Er wordt gestreefd een duurzame markttoegang voor tenminste 1.000 agrariërs, al dan niet via coöperaties, te creëren zodat zij de garantie hebben voor afzet van hun groente en fruit, alsook bos/ non-timber producten.

De regering van Suriname en de Europese Unie (EU) ondertekenden in juni 2014 het Nationaal Indicatief Programma, welke gefinancierd wordt uit het elfde Europese Ontwikkelingsfonds (11e EOF). De Surinaamse regering heeft de focus gelegd op ontwikkeling van de agrarische sector.

De EU heeft vervolgens de FAO als uitvoerend orgaan gekozen. Met ondersteuning van het ministerie van LVV heeft de FAO een projectdocument geschreven, welke eerst door de goedkeuring van de EU krijgt, alvorens deze geïmplementeerd kan worden.

Met de door de EU vrijgemaakte gelden wordt de uitvoer van het project gedaan, om de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname te brengen. De duur van het project is vier jaar.(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…