fbpx

Suriname niet eens in staat om 400.000 mensen in kort tijdbestek te vaccineren

INGEZONDEN- Een ieder met gezond verstand wist sinds vorig jaar al dat het massaal vaccineren van ten minste 70 tot 80 procent van de bevolking de enige uitweg is om snel uit de coronacrisis te komen.

Daarom hebben landen als Amerika, Engeland, Nederland, Israël, Duitsland en nog tal van andere waar regeerders zich laten adviseren door deskundigen, zoveel mogelijk vooraf ingezet op een grootschalige vaccinatiecampagne.

Europa heeft vooraf bestellingen geplaatst bij verschillende farmaceuten die vaccins produceren. Het continent wilde niet slechts op 1 paard wedden. Het doel was, als de bliksem zo snel beginnen met inenten!

Veel van deze landen gaan momenteel, ondanks hun groot aantal inwoners, nu  steeds meer terug naar het oude normaal. Er worden versoepelingen doorgevoerd. Dat kan, want het aantal gevaccineerden loopt dagelijks op, wat zorgt voor minder zieken en besmettingen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Nederlanders moeten hulpbehoevende Surinamers nu met geld in leven houden

Maar Suriname heeft zoals bijna altijd weer gefaald!

Wij zijn niet eens in staat om 400.000 mensen binnen een korte tijdsperiode te prikken. Het argument dat er geen geld beschikbaar is of was voor het aankopen van vaccins is een grote leugen.

Er zijn wel miljoenen Amerikaanse dollars beschikbaar geweest voor het bankroete SLM en andere op dit moment totaal niet urgente projecten.

Bovendien moet je als regering in staat zijn om voor het bestrijden van zo’n ingrijpende pandemie geld te lenen of beschikbaar te krijgen.

Het terugdringen van de coronacrisis: het redden van mensenlevens en de economie door te vaccineren zou een topprioriteit moeten zijn.

BEKIJK OOK
Brandstofprijzen na introductie Oli Moni tussen de SRD 25 en 30 per liter

Het wachten op donaties van vaccins uit het buitenland is een totaal foute keus geweest die mensenlevens heeft gekost en nog steeds kost.

De focus moest al sinds vorig jaar gelegd worden op het snel doorvoeren van efficiënte voorlichtingscampagnes om de prikbereidheid te vergroten en de belachelijke desinformatie op sociale media de kop in te drukken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Het had nooit zover hoeven komen in Suriname!

Vervolgens moesten de prikjes veel makkelijker beschikbaar gesteld worden voor alle kwetsbare burgers op een ruim aantal laagdrempelige priklocaties.

En beslist niet middels het vooraf aanmelden via een voor sommigen gecompliceerde app die niet eens begrepen wordt door een groot deel ongeschoolden en digibeten. Dit vormt een nodeloze drempel!

Intussen laten een heleboel mensen onnodig het leven want ze zijn niet geprikt, hebben zich laten misleiden door desinformatie op sociale media, wordt de economie verder geruïneerd en zijn er lockdowns ingesteld die een zeer negatief effect hebben op het mentaal welzijn van velen.

Wat dit drama nog wranger maakt is dat waar andere landen in staat zijn om honderdduizenden mensen binnen een dag te prikken, men er in ons land daarover jaren wil doen.

Suriname heeft voor de zoveelste keer gefaald!

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]