fbpx
Suriname moet goed voorbereid zijn op eventuele olielekcalamiteiten

GFC NIEUWS- De Kustwacht Suriname heeft in samenwerking met Exxonmobil Corporation stakeholders klaargestoomd voor het kordaat afhandelen van oil spill, oftewel olielekcalamiteiten.

Virginia Pawirodihardjo, vertegenwoordiger van de Kustwacht Suriname zegt dat de deelnemers procedures, methoden en technieken, die gehanteerd dienen te worden bij oil spill gevallen zijn bijgebracht.

“Het belang van deze training is, om alle belanghebbenden bekend te maken met de diverse strategieën van aanpak bij een oil spill, welke methodes en middelen gebruikt kunnen worden en op welke manier.”

“We hebben het nog nooit meegemaakt, maar na de training weten de participanten wie in te schakelen en wat te doen bij calamiteiten’, zegt Pawirodihardjo doelend op mogelijke calamiteiten als gevolg van olielekkage.

In totaal hebben 75 personen deelgenomen aan de training.

De deelnemers zijn afkomstig van de instanties: Kustwacht Suriname, NIMOS, MAS, Staatsolie, NV Havenbeheer, Maritieme Politie, Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing en Directoraat Nationale Veiligheid.

Verder hebben vertegenwoordigers van de districtscommissariaten van Commewijne, Brokopondo, Nickerie, Saramacca en Marowijne geparticipeerd.
Ook personeel van de Milieuafdeling van ADEK, Milieuafdeling Kabinet van de president, ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, Kuldipsingh Group, Geologische Mijnbouwkundige Dienst, Petronas, Apache Suriname en RAMPS hebben de training gevolgd.

Oil spill is simpel gezegd het vrijkomen van een bepaalde hoeveelheid aardolie op land of water. Aangezien olie lichter is dan water blijft de olie drijven, waardoor een zwarte vlek ontstaat. Dit kan grote consequenties hebben voor het milieu.

Indien er bijvoorbeeld bij het bunkeren van een schip of bij aanvaring van twee schepen olie in het water terecht is gekomen, zullen heel snel een aantal stappen moeten worden ondernomen. Tijd is hierbij een cruciale factor.

Nadat de autoriteiten op de hoogte zijn gebracht, zullen de ingezette personen in staat moeten zijn booms uit te zetten in het water om de verspilde olie te kunnen omsingelen.

Daarnaast kunnen de getrainden de veiligheidsvoorschriften in acht nemen. Ook bij het besluit dispergeermiddelen te gebruiken, kunnen zij deze middelen correct aanbrengen op de olievlek.

Pawirodihardjo deelt verder mee dat het de bedoeling is om meerdere oil spill trainingen te organiseren. Ook ligt het in de planning om stakeholders op meerdere momenten bij elkaar te hebben om te praten over de strategieën van hoe om te gaan bij een eventuele oil spill.

“Dit jaar alleen zijn er meerdere trainingen en overleg momenten geweest. Er is zelf een groep van specialisten uit de diverse organisaties bij elkaar gekomen om te brainstormen over dit onderwerp.

“Natuurlijk hopen wij nooit te maken te hebben met een oil spill, maar we zorgen er wel voor dat wij in Suriname zo goed als het kan, voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten.”

Meer nieuws

138 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen blijft dalen. De teller staat nu op 138. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Iran straft vier dieven met vingeramputatie

GFC NIEUWS- Vier vingers van vier veroordeelde dieven in Iran zullen binnenkort worden afgezaagd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…