fbpx

Suriname moet goed voorbereid zijn op eventuele olielekcalamiteiten

GFC NIEUWS- De Kustwacht Suriname heeft in samenwerking met Exxonmobil Corporation stakeholders klaargestoomd voor het kordaat afhandelen van oil spill, oftewel olielekcalamiteiten.

Virginia Pawirodihardjo, vertegenwoordiger van de Kustwacht Suriname zegt dat de deelnemers procedures, methoden en technieken, die gehanteerd dienen te worden bij oil spill gevallen zijn bijgebracht.

“Het belang van deze training is, om alle belanghebbenden bekend te maken met de diverse strategieën van aanpak bij een oil spill, welke methodes en middelen gebruikt kunnen worden en op welke manier.”

“We hebben het nog nooit meegemaakt, maar na de training weten de participanten wie in te schakelen en wat te doen bij calamiteiten’, zegt Pawirodihardjo doelend op mogelijke calamiteiten als gevolg van olielekkage.

In totaal hebben 75 personen deelgenomen aan de training.

De deelnemers zijn afkomstig van de instanties: Kustwacht Suriname, NIMOS, MAS, Staatsolie, NV Havenbeheer, Maritieme Politie, Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing en Directoraat Nationale Veiligheid.

Verder hebben vertegenwoordigers van de districtscommissariaten van Commewijne, Brokopondo, Nickerie, Saramacca en Marowijne geparticipeerd.
Ook personeel van de Milieuafdeling van ADEK, Milieuafdeling Kabinet van de president, ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, Kuldipsingh Group, Geologische Mijnbouwkundige Dienst, Petronas, Apache Suriname en RAMPS hebben de training gevolgd.

Oil spill is simpel gezegd het vrijkomen van een bepaalde hoeveelheid aardolie op land of water. Aangezien olie lichter is dan water blijft de olie drijven, waardoor een zwarte vlek ontstaat. Dit kan grote consequenties hebben voor het milieu.

BEKIJK OOK
LVV-minister Sewdien installeert Raad van Overleg voor Zeevisserij

Indien er bijvoorbeeld bij het bunkeren van een schip of bij aanvaring van twee schepen olie in het water terecht is gekomen, zullen heel snel een aantal stappen moeten worden ondernomen. Tijd is hierbij een cruciale factor.

Nadat de autoriteiten op de hoogte zijn gebracht, zullen de ingezette personen in staat moeten zijn booms uit te zetten in het water om de verspilde olie te kunnen omsingelen.

Daarnaast kunnen de getrainden de veiligheidsvoorschriften in acht nemen. Ook bij het besluit dispergeermiddelen te gebruiken, kunnen zij deze middelen correct aanbrengen op de olievlek.

Pawirodihardjo deelt verder mee dat het de bedoeling is om meerdere oil spill trainingen te organiseren. Ook ligt het in de planning om stakeholders op meerdere momenten bij elkaar te hebben om te praten over de strategieën van hoe om te gaan bij een eventuele oil spill.

“Dit jaar alleen zijn er meerdere trainingen en overleg momenten geweest. Er is zelf een groep van specialisten uit de diverse organisaties bij elkaar gekomen om te brainstormen over dit onderwerp.

“Natuurlijk hopen wij nooit te maken te hebben met een oil spill, maar we zorgen er wel voor dat wij in Suriname zo goed als het kan, voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten.”