Suriname maakt stap vooruit op democratielijst

Op de Democratie-index 2018 staat Suriname op de 49ste plaats, met een overall score van 6.98 in tegenstelling tot 2017, toen Suriname met een score van 6.67 op de vijftigste plaats stond.

De lijst wordt aangevoerd door drie Scandinavische landen: Noorwegen (9.87), IJsland (9.58) en Zweden (9.39). In het regionaal gebied –Latijns-Amerika en Cariben- bezet Suriname de achtste plaats, boven Brazilië, Columbia en Guyana.

De Democratie-index 2018, schets een momentopname van de toestand van de democratie wereldwijd voor 165 onafhankelijke staten en twee territoria. Dit is een weerspiegeling van bijna de gehele bevolking van de wereld en de overgrote meerderheid van de staten in de wereld.

De index is gebaseerd op vijf categorieën: verkiezingsproces, en pluralisme, burgerlijke vrijheden, het functioneren van de overheid, politieke participatie en politieke cultuur.

Op basis van de scores op een reeks indicatoren binnen deze categorieën, wordt elk land vervolgens geclassificeerd als één van de vier soorten regimes: volwaardige democratie, gebrekkige democratie, hybride regime en autoritair regime.

Van de 24 Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die worden gevolgd in de Democratie-index zagen dertien hun score verbeteren vanaf 2017, terwijl de overige elf verslechteringen registreerden.

Dit is de elfde Democratie-index lijst die sinds 2016 elk jaar wordt uitgebracht door de Intelligence Unit van het prominent tijdschrift ‘The Economist’.(GFC)

Overige berichten