fbpx
Suriname krijgt volledige ondersteuning van Nederlandse regering

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft zijn eerste formele werkbespreking gehad met zijn collega van Nederland, Stef Blok.

Minister Blok heeft aangegeven het zeer te waarderen dat Suriname gauw gevolg heeft gegeven aan de gesprekken die gevoerd zijn tussen president Santokhi en premier Mark Rutte en dat Nederland de nieuwe Surinaamse regering volledig ondersteunt. Tijdens dit gesprek zijn over concrete zaken gesproken en is vanuit Nederlandse zijde concrete toezeggingen gedaan.

Zo is afgesproken te beginnen met de samenwerking en ondersteuning tussen Justitie en Politie en de Rechterlijke Macht. Ook de gezondheidszorg mag uitkijken naar ondersteuning vanuit Nederland, voornamelijk de strijd tegen COVID-19 en de impact daarvan op de Surinaamse gemeenschap en economie.

Op het gebied van financiën en economie zullen investeerders aangetrokken worden en zal het bedrijfsleven in Suriname gestimuleerd worden om investeren in Suriname aantrekkelijke te maken. Op het gebied van landbouw, veeteelt en visserij zijn diverse mogelijkheden geïdentificeerd die verder uitgewerkt zullen worden.

Suriname moet een gedetailleerde inventarisatie van de behoefte opstellen. Dit zal gebeuren op hoog ambtelijk niveau tussen beide landen en zal in Paramaribo plaatsvinden in oktober. Ook de voorbereidingen zullen in oktober plaatsvinden met een interdepartementale ploeg en een technische commissie.

Daarnaast is tussen de Centrale Bank van Nederland en Suriname overleg geweest om de geldtransporten te hervatten, wat ondersteunend zal werken naar het Surinaamse bankwezen. Verder is afgesproken dat ten aanzien van COVID-19 de Nederlandse regering 3.5 miljoen euro ter beschikking stelt voor medicatie en ander materiaal beschikbaar stelt. In samenwerking met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zal een prioriteitenlijst opgemaakt worden.

Verder is het belang van politiek en diplomatiek overleg op hoogste niveau aan de orde geweest, zowel op internationaal vlak als het gaat om de ondersteuning van elkaars kandidaturen, maar ook als het gaat om het indienen van posities. Afgesproken is dat de beide landen de diploma betrekking op ambassadeursniveau voor 25 november zullen realiseren.

Morgen heeft minister Ramdin een gesprek met minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel. Dit gesprek zal zich richten op het vrijkomen van de ongeveer 19 miljoen euro. Na het werkoverleg is de Nederlandse pers breedvoerig geïnformeerd over het gesprek tussen de beide Buza-ministers.

Meer nieuws

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.