fbpx
Suriname krijgt modern afvalverwerkingsfabriek

GFC NIEUWS- Suriname krijgt in de komende regeertermijn een compleet moderne afvalverwerkingsbedrijf, te Ornamibo in Wanica.

Volgens planning zal er volgend jaar een start worden gemaakt met de bouwwerkzaamheden van de fabriek. Er is vanuit de particuliere sector een voorstel gedaan aan de overheid om het vraagstuk van vuilverwerking adequaat aan te pakken.

De overheid is vervolgens akkoord gegaan met het plan. Om over te gaan tot concrete acties is op 22 mei 2020 een Memorandum of Understanding getekend met de Surinaamse overheid. Het project is reeds bestudeerd door de volgende ministeries: – Openbare Werken, Transport en Communicatie; – Natuurlijke Hulpbronnen; – Financiën; – Volksgezondheid en de milieuorganisaties in Suriname. Deze gesprekken zijn gevoerd vanaf vorig jaar oktober.

Dit project komt tot stand door middel van een Privaat Particuliere Samenwerking oftewel Public Private Partnership. De overheid komt met grond in en andere randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om dit project tot een succes te maken. Het Nederlandse KPP Energy & Waste Solutions komt in met 100 procent financiering.

Vanaf de start van het bedrijf wordt er een Naamloze Vennootschap opgezet, waarvan de Surinaamse overheid voor 50 % mede-eigenaar is en de Nederlandse onderneming voor de overige 50 %.

Bij de nieuwe fabriek zal afval worden omgezet in kookgas voor de huishoudens, gas ten behoeve van elektriciteit opwekking en biomest ten behoeve van de landbouwsector. Een voordeel voor de staat is dat zij vanaf de eerste dag dat het bedrijf in productie gaat zal verdienen, zonder zelf een financiële investering te hebben verricht.

Suriname heeft hiermee ook de mogelijkheid om lokaal kookgas produceren in plaats van dat langer te blijven importeren. Het opwekken van elektriciteit vanuit afval zal in dit geval ook potentiele mogelijkheden bieden als het gaat om goedkope elektriciteit.

Meer nieuws

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.