Suriname koerst richting 5e golf

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin is er stellig van overtuigd dat het land nu koerst richting de vijfde Covid-19-golf.

Dit zegt hij aan de hand van het aantal dagelijkse besmettingen.

Dinsdag is er een recordaantal geregistreerd van 820 besmettingen. Aan de hand hiervan vermoedt de bewindsman dat het land in dit geval te maken heeft met de Omicron-variant.

“Er is zaterdag een hoeveelheid monsters opgestuurd om te testen. Deze week zal dan worden bevestigt met welke variant we te maken hebben”, zegt Ramadhin.

Door de milde symptomen vermoedt Ramadhin dat het ook kan gaan om gevaccineerden die besmet zijn geraakt. Echter kan hij nog niet veel daarvan zeggen, omdat het nog onbekend is hoe de nieuwe variant zich gedraagt bij niet- gevaccineerden.

Bij de voorgaande golven, is onder andere het fysiek onderwijs tijdelijk stopgezet. Na overleg met het Outbreak Management Team is besloten dat dit nu niet zal gebeuren, legt de bewindsman verder uit.

Het is tot nu toe bewezen dat kinderen tot 12 jaar niet tot nauwelijks ziek worden van het coronavirus.

Maar ze kunnen het virus onbewust verder verspreiden. Het is volgens Ramadhin daarom van groot belang dat nog meer leerkrachten ervoor kiezen om zich te vaccineren, zodat de kans op een besmetting of erge ziekte na besmetting wordt geminimaliseerd.

Ramadhin benadrukte hiernaast ook dat er naast Covid-19-besmettingen, ook gevallen van influenza, dus griep, worden geregistreerd.

Dit is een normaal verschijnsel voor deze periode van het jaar, geeft hij aan. Echter moet de samenleving de MoHaNa-regels blijven naleven, omdat Covid-19 vele malen erger is en zwaardere symptomen en gevolgen heeft dan de gewone griepsoorten.