Suriname kiest voor Covid-vaccin van Pfizer en BioNtech

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse regering heeft gekozen voor het Covid-vaccin van de bedrijven Pfizer en BioNtech.
Dit deelde de minister van volksgezondheid, Amar Ramadhin, woensdag mee op een persconferentie.
De minister haalde aan dat een klein percentage van de vaccinatie binnenkort wordt verwacht in Suriname en zullen eerst de gezondheidswerkers die toegediend krijgen. Ramadhin benadrukt dat niemand wordt verplicht om zich te vaccineren.
Sinds 6 januari krijgen zorgmedewerkers in Nederland het BioNTech/Pfizer-vaccin. Het vaccin bestaat uit 2 prikken en beschermt in 95% van de gevallen tegen het coronavirus. Ook bij ouderen en risicogroepen, is op de website van rijksoverheid.nl te lezen.
Wat is het BioNTech/Pfizer-vaccin?
Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is op 21 december goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. En het is getest op tienduizenden mensen.
Dit vaccin beschermt in 95% van de gevallen tegen het coronavirus. Ook bij ouderen en risicogroepen, zoals:
mensen met astma;
chronische longziekten;
diabetes;
hoge bloeddruk;
obesitas (BMI hoger dan 30).
Het vaccin bestaat uit 2 prikken, waar 3 weken tussen zit. 7 dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus.
Bijwerkingen
De meest voorkomende (milde) bijwerkingen zijn:
roodheid;
pijn;
zwelling op de prikplek.
Spier- en gewrichtspijn kunnen ook voorkomen, net als:
vermoeidheid;
hoofdpijn;
koude rillingen;
verhoging.
Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal na een paar dagen.
Hoe werkt het BioNTech/Pfizer-vaccin?
Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een mRNA-vaccin. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie, het mRNA. Dit is een instructie voor de aanmaak van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam.
Als reactie hierop maakt uw lichaam antistoffen aan. Als u daarna in contact komt met het coronavirus, wordt uw lichaam door die antistoffen beschermd. Zo is de kans klein dat je ziek wordt van het virus. mRNA-vaccins kunnen niet bij uw DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken.
Werkt het vaccin ook tegen de gemuteerde vorm van het coronavirus?
Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin minder werkzaam is bij de gemuteerde variant.
Is het vaccin in staat om de keten van transmissie te doorbreken, dat wil zeggen de kans om het virus van de ene op de andere persoon te voorkomen?
Een vaccin moet ervoor zorgen dat mensen niet of veel minder ziek worden van het coronavirus. Het is vastgesteld dat dit vaccin van BioNTech/Pfizer in hoge mate bescherming biedt. Of het ook transmissie tegengaat is op dit moment nog niet bekend en zal nog verder worden onderzocht.
Hoe lang werkt het vaccin?
Hoe lang de coronavaccins bescherming bieden is nog niet duidelijk. Binnenkort komt er meer informatie hierover.
Bron achtergrondinformatie vaccin: Rijksoverheid.nl

Overige berichten

Add Comment