fbpx

Suriname kan met e-ID voorbeeld zijn voor Caraïbische landen

GFC NIEUWS- Suriname kan met de recente invoering van de elektronische id-kaart (e-ID) een voorbeeld zijn voor andere Caraïbische landen.

Michelle Garcia, communicatiespecialist van de Caribbean Telecommunication Union (CTU) zegt er zeker van te zijn dat andere Caribische overheden van Suriname zullen willen leren, hoe het proces rond de invoering van de e-ID is gegaan.

Ze benadrukt dat het belang van de e-ID niet moet worden onderschat. Met dit document zouden bijvoorbeeld kinderen online voor school kunnen worden ingeschreven, of andere persoonlijke documenten in orde worden gemaakt.

Volgens Garcia moeten we binnen het Caribisch gebied niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden, maar van elkaar leren. Door van elkaar te leren, met elkaar samen te werken en elkaar te ondersteunen kunnen Caribische landen eerder een digitale toekomst tegemoet gaan, zoals die tijdens de ICT Week door de FutureScape wordt uitgebeeld.

De Caribbean FutureScape is een futuristisch digitaal Caribisch gebied, waarin burgers in staat worden gesteld het effectieve gebruik van ICT door overheden, te ervaren. Het grote publiek heeft morgen in de Ballroom van Torarica de gelegenheid om de FutureScape mee te maken.

Garcia legt uit dat de Caribbean FutureScape een simulatie is van hoe het toekomstige Caribisch gebied eruit moet zien. Op de eerste plaats is er de Single ICT Space, een digitale laan voor de Caricom Single Market & Economy (CSME). Volgens Garcia praten onze overheden over de CSME, maar dit kan niet bereikt worden zonder technologie. De Single ICT kan de overheden daarom in staat stellen verder te integreren in het Caribisch gebied.

BEKIJK OOK
Wi! Uma Fu Sranan initieert internationale driehoekige samenwerking om zwaar getroffen cassavesector te rehabiliteren

FutureScape is niet alleen om de praten over technologie, maar vooral om de ervaring te geven. Garcia wijst in het bijzonder op het bureaucratisch proces in Caribische landen, terwijl FutureScape bewijst dat het met digitale technologie anders zou kunnen.

Zij pleit ook voor invoering hiervan in het onderwijs middels digitale klaslokalen. Volgens Garcia hebben we nu te maken met een andere generatie en moeten die op dezelfde manier kunnen onderwijzen, zoals de vorige die geen technologie heeft gekend.

De FutureScape bestaat verder ook uit een Farm Experience waar de landbouwer op afstand zijn landbouwgrond en gewassen digitaal kan managen. Aan de andere kant wordt ook gedemonstreerd hoe de Rechterlijke Macht digitaal zaken kan behandelen en uitspraken doen, wat een verademing zou zijn vanwege grote achterstanden die er zijn op dit gebied.

Volgens Garcia moeten overheden in het Caribisch zich bewust zijn van de kracht van technologie. Daarom heeft woensdag ook een bijeenkomst op ministerieel niveau plaatsgevonden.

Ze benadrukt dat iedereen de koppen bij elkaar moet steken, te weten: overheden, ministers, stakeholders en technocraten binnen de overheid.

“Wat we in FutureScape proberen te bewijzen is het concept van samenwerken. Het gaat er niet om dat Suriname of Trinidad zich moet aanpassen, maar de hele regio moet die stap maken. Wanneer we technologie in een regio integreren, kunnen we beter leren van elkaar”, aldus Garcia.