fbpx

Suriname kan getroffen worden door Tsunami bij onderzeese vulkaanuitbarsting nabij Saba en St. Eustatius

INGEZONDEN– Indien een van de vulkanen nabij Saba en St. Eustatius tot een enorme uitbarsting komt, kunnen Suriname, Venezuela, Guyana en veel andere omringende landen geconfronteerd raken met een tsunami.

De vulkanen Quill op het eiland St. Eustatius en Scenery op Saba zijn op relatief korte afstand van onze hoofdstad Paramaribo.

Er zijn ook onderzeese vulkanen in die omgeving die tot uitbarsting kunnen komen. Wanneer dat zal gebeuren is moeilijk te voorspellen.

Dat kan in 2022, maar misschien ook over 1000 jaar of veel later het geval zijn.

Feit is dat vulkaanuitbarstingen voor veel problemen in de directe omtrek kunnen zorgen. Maar ook veel verder gelegen gebieden kunnen getroffen worden.

De krachtige en recente uitbarsting van de vulkaan in zee nabij Tonga heeft zelfs 10.000 kilometer verderop in Peru gezorgd voor extreme vloedgolven waarbij er doden zijn gevallen.

De Nederlandse meteorologische en seismologische diensten hebben als taak om deze vulkanen goed in de gaten te houden en zullen direct alarm slaan indien er vermeldenswaardige activiteiten ontstaan.

BEKIJK OOK  SRD 40,- per liter benzine houdt autobestuurders Suriname niet tegen rondjes te rijden

Maar de grote vraag is of de Surinaamse autoriteiten in een dergelijk geval, dus bij een tsunamialarm, wel in staat zijn om snel genoeg honderdduizenden inwoners van onze hoofdstad, Nickerie, Coronie, Albina en Commewijne te evacueren naar hoger gelegen gebieden in het zuiden.

De wegen richting Zanderij zijn nu al verstopt, laat staan als wij massaal die kant op moeten vluchten. Bovendien hebben wij nauwelijks hoge gebouwen en geen bergen waar wij ons in veiligheid kunnen brengen.

BEKIJK OOK: VIAGRA VERERGERT LEVENSGEVAARLIJKE BLOEDVATUITSTULPINGEN, BLIJKT UIT STUDIE

Het is te hopen dat wij dit niet mee hoeven te maken. De kans op een uitbarsting is zeer klein, maar blijft volgens seismologen reëel.

In ieder geval moet ons land altijd voorbereid zijn op een tsunami. Er moeten vooraf protocollen worden opgesteld, hoe wij het beste kunnen handelen indien er ooit alarm wordt geslagen.

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.