fbpx
Suriname is te duur

De huidige regering van Suriname heeft een aandeel in het aanwakkeren van de economie. De munteenheid is stabiel en het inkomen van de beroepsbevolking wordt niet zwaarder belast dan het afdragen van de premie aan de belastingdienst, afhankelijk van hoe hoog het inkomen is.

Duur

Qua levenskwaliteit is Suriname onnodig duur. Een voorbeeld; Suriname is rijk aan fruit. Vaak genoeg heeft iedere bewoner een of meerdere fruitbomen op hun erf staan. Door de vruchtbare grond, behoeven de bomen geen, althans nauwelijks investering, in de vorm van voeding enz. De bewoners investeren dus financieel niets aan de groei en bloei van de bomen.

Toch als men naar de markt gaat of langs de weg fruit verkoopt, wordt je dikwijls geconfronteerd met vraagprijzen, die niet in verhouding staan. Hoewel men niet heeft geïnvesteerd, is de vraagprijs van dien aard, dat je haast wil geloven, dat men hun investering en winst eruit willen halen.

De grootkwekers van fruit op de voormalige plantages, is mede gelet op de kwaliteit van het fruit, denk aan rijping, niet veel beter dan de groei thuis bij inwoners. De grond is immers vruchtbaar. De tijd dat men investeert zou lichtelijk in de prijs mogen worden doorberekend. Aan de andere kant is het irreëel, omdat het de grootkwekers ook wat oplevert. De grootkwekers kweken de fruitbomen niet voor zichzelf, maar voor hun inkomsten.

Onroerend goed

Onroerend goed wordt meestal in buitenlandse valuta verhandeld. Grond vertegenwoordigt altijd een waarde van geld. Door grond in buitenlandse valuta te verhandelen, wordt de munteenheid gedevalueerd. De prijzen gaan omhoog en dat verzwakt de Surinaamse economie.

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om over buitenlandse valuta te beschikken, is het de vraag als dit geld weer in Suriname wordt geïnvesteerd. Vaak genoeg gaat het geld niet naar de bank, maar wordt dit geld in huis bewaard en onttrokken aan het geldverkeer in Suriname. De schatkist van de regering wordt hiermee wellicht onbedoeld benadeeld. Er wordt namelijk geen belasting afgedragen over het verdiende geld.

Huizenmarkt

Bij de huizenmarkt is de zelfde trend waar te nemen. Huizen worden vaak in buitenlandse valuta aangeboden en dikwijls te duur. Dit is ook de reden waarom gezinnen met wel drie of vier generaties in een huis blijven wonen. De huizenmarkt zit op slot, omdat de vraagprijs vaak genoeg aan de hoge kant ligt. De huizenmarkt kent geen starters. Deze groep heeft geen onderpand en hun ouders kunnen financieel vaak niet bijspringen.

Tevens is er een tekort aan woningen. Dit wordt mede veroorzaakt, door de verhuur van complete woningen aan vakantiegangers in buitenlandse valuta. De huizen, zijn gelet op de bezettingsgraad per jaar goed voor een behoorlijke omzet. In de maand december is het dringen voor een woning, waarbij de prijzen verder worden opgeschroefd.

De vakantieganger is de melkkoe

De vakantieganger wordt als de drijvende bron van inkomsten gezien. Deze huren de woningen met name in december, tegen de vraagprijs, terwijl aan de reis reeds een behoorlijke kostprijs zit. Het budget voor levensonderhoud, vervoer en het maken van uitstapjes is dan nog niet aan bod gekomen.

Een reis door ons mooie land wordt door touroperators tegen buitenlandse valuta uitgevoerd. Er is nauwelijks concurrentie, dus is er geen marktconforme werking. Prijzen kunnen niet worden vergeleken en betalen de vakantiegangers honderden euro’s om hun eigen land te mogen bewonderen. Voor een gezin, vader, moeder en twee kinderen is dit haast niet te doen. Even een rekenvoorbeeld

Het is december en de twee kinderen uit het gezin hebben schoolvakantie. De vakantie begint vaak rond 19 december tot de eerste week van januari. Een ticket kost rond die tijd €1100. Voor pa en ma is dat €2200 euro, de kinderen betalen boven hun 12e levensjaar de volle prijs. Dat is eveneens €2200.

Het gezin huurt een appartement voor twee en een halve week. De kosten €500. Bij aankomst huurt het gezin een auto voor de zelfde verblijfsduur. De auto wordt gehuurd voor €35 per dag . De totaal prijs komt op €507,50. Het gezin is dus voor de reis, verblijf en transport €5407,50 kwijt.

In deze berekening is de benzineprijs en het budget voor hun voeding nog niet meegenomen. Voor een ontspannen vakantie heeft dit gezin ruim €8000 nodig voor een verblijfsduur van twee en een halve week.

Wat krijgt dit gezin terug voor deze investering? De vraag kan ik niet beantwoorden, daar de beleveniswereld van mensen ver uiteen lopen, maar het moge duidelijk zijn, dat het geen betoog behoeft, dat een vakantie naar Suriname niet de goedkoopste is.

Het is aan de regering en het bedrijfsleven om ervoor te zorgen, dat de vakantieganger niet langer de melkkoe is van Suriname.

Jerrel Burleson

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…