fbpx
Suriname is bijna bankroet en kan Nederland daarom liever te vriend houden voor hulp

INGEZONDEN- Suriname is eigenlijk al bijna failliet en het moet niet lang meer duren want wij glijden in economisch opzicht momenteel de diepe afgrond in. En ook een nieuwe regering zal niet makkelijk op de rem kunnen trappen om zo de snelheid waarmee wij met z’n allen richting de diepte in gaan te vertragen.

Door de coronacrisis worden er dagelijks harde klappen toegebracht aan de toch al fragiele Surinaamse economie. Er was al sprake van een recessie, die nu alleen maar is verergerd. En dat negatief economisch proces is vanwege de helaas noodzakelijke coronamaatregelen nu in een versneld tempo gaande.

Bedrijven en de burgerij worden geconfronteerd met draconische maatregelen die nooit eerder zijn genomen. De verliezen en desastreuze gevolgen op korte en lange termijn zijn immens. Denk in dit kader aan de grote hotels, de SLM, het toerisme. In feite de hele horecasector, veel segmenten daaromheen en het midden- en kleinbedrijf. Alle belastinginkomsten die de staat Suriname hiermee ook misloopt.

De Surinaamse economie wordt momenteel verder aan flarden geschoten door een dodelijk virus uit Wuhan! En het einde van de “beschieting” lijkt nog lang niet in zicht!

Een nieuwe regering onder leiding van de president in spe, Chan Santokhi staat dus aan het begin van een enorme niet te onderschatten klus. Een land dat zowat bankroet is, langzaam maar zeker weer opbouwen. En dat met de weinige perspectieven, slechte infrastructuur, laag kennisniveau, slechte arbeidsmoraal, lege staatskas en andere negatieve factoren in ons land.

Het is daarom te adviseren om de vriendschapsband met Nederland zo snel mogelijk te gaan versterken. Nederland is een rijk land met ontzettend veel kennis waar wij als Suriname ontzettend veel aan kunnen hebben en leren.

Nederland staat ook bekend als erg behulpzaam, beschaafd en vooral betrouwbaar. Hun beweegredenen zijn vaak humanitair. Ze hebben geen verborgen agenda zoals sommige machtigen in het land vanwaar het ellendig virus dat ons nu teistert vandaan komt.

Het zou verstandig zijn als Chan Santokhi inziet dat wij Nederland hard nodig zullen hebben voor hulp om uit deze chronische ellende te geraken. 

Ook zullen wij veel meer een beroep moeten doen op India. Dat land heeft ook veel kennis in huis. India kan veel voor Suriname betekenen en is als wereldmacht goed in staat om te helpen ons “klein land” uit het slob te trekken. Ook kunnen wij onze echte vrienden in India veel meer vertrouwen, net als dat het geval is met Nederland.

Het is te hopen dat de nieuwe president van Suriname de vriendschapsbanden met deze twee belangrijke landen op de meest korte termijn verstevigt. We zullen hun hulp heel hard nodig hebben.

Drs. J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

 

 

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…