fbpx

Suriname is bijna bankroet en kan Nederland daarom liever te vriend houden voor hulp

INGEZONDEN- Suriname is eigenlijk al bijna failliet en het moet niet lang meer duren want wij glijden in economisch opzicht momenteel de diepe afgrond in. En ook een nieuwe regering zal niet makkelijk op de rem kunnen trappen om zo de snelheid waarmee wij met z’n allen richting de diepte in gaan te vertragen.

gemberslank bezorging2 e1591538732928 | GFC NieuwsDoor de coronacrisis worden er dagelijks harde klappen toegebracht aan de toch al fragiele Surinaamse economie. Er was al sprake van een recessie, die nu alleen maar is verergerd. En dat negatief economisch proces is vanwege de helaas noodzakelijke coronamaatregelen nu in een versneld tempo gaande.

Bedrijven en de burgerij worden geconfronteerd met draconische maatregelen die nooit eerder zijn genomen. De verliezen en desastreuze gevolgen op korte en lange termijn zijn immens. Denk in dit kader aan de grote hotels, de SLM, het toerisme. In feite de hele horecasector, veel segmenten daaromheen en het midden- en kleinbedrijf. Alle belastinginkomsten die de staat Suriname hiermee ook misloopt.

De Surinaamse economie wordt momenteel verder aan flarden geschoten door een dodelijk virus uit Wuhan! En het einde van de “beschieting” lijkt nog lang niet in zicht!

Een nieuwe regering onder leiding van de president in spe, Chan Santokhi staat dus aan het begin van een enorme niet te onderschatten klus. Een land dat zowat bankroet is, langzaam maar zeker weer opbouwen. En dat met de weinige perspectieven, slechte infrastructuur, laag kennisniveau, slechte arbeidsmoraal, lege staatskas en andere negatieve factoren in ons land.

BEKIJK OOK
Ministerie EZ: consumenten moeten geen snoep accepteren als kleingeld

Het is daarom te adviseren om de vriendschapsband met Nederland zo snel mogelijk te gaan versterken. Nederland is een rijk land met ontzettend veel kennis waar wij als Suriname ontzettend veel aan kunnen hebben en leren.

Nederland staat ook bekend als erg behulpzaam, beschaafd en vooral betrouwbaar. Hun beweegredenen zijn vaak humanitair. Ze hebben geen verborgen agenda zoals sommige machtigen in het land vanwaar het ellendig virus dat ons nu teistert vandaan komt.

Het zou verstandig zijn als Chan Santokhi inziet dat wij Nederland hard nodig zullen hebben voor hulp om uit deze chronische ellende te geraken. 

Ook zullen wij veel meer een beroep moeten doen op India. Dat land heeft ook veel kennis in huis. India kan veel voor Suriname betekenen en is als wereldmacht goed in staat om te helpen ons “klein land” uit het slob te trekken. Ook kunnen wij onze echte vrienden in India veel meer vertrouwen, net als dat het geval is met Nederland.

Het is te hopen dat de nieuwe president van Suriname de vriendschapsbanden met deze twee belangrijke landen op de meest korte termijn verstevigt. We zullen hun hulp heel hard nodig hebben.

Drs. J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.