fbpx

Suriname is 50 Cubaanse artsen rijker

Vijftig Cubaanse artsen zijn inmiddels aangekomen in Suriname.

Volgens minister Elias van Volksgezondheid is er al jaren een bestaande overeenkomst tussen de president van Cuba en de president van Suriname, Desi Bouterse.

“Het is binnen die bestaande mantelovereenkomst dat wij deze artsen hebben gehaald. Regering Bouterse wilt niet alleen denken aan Paramaribo. Ook in het binnenland moeten mensen fysiek naar de dokter kunnen. Waar in Suriname geen specialisten zijn, waar wij geen Surinaamse specialisten kunnen krijgen voor bijvoorbeeld het Wanica ziekenhuis, zullen we ook een beroep doen op de Cubanen”.

Voorts legt de minister de nadruk erop dat de voorkeur altijd uitgaat naar Surinaamse medici en paramedici.

BEKIJK OOK
Inbreker die Sumatraweg en zijwegen onveilig maakte opgepakt

De bedoeling is dat van de 50 artsen, 24 beschikbaar worden gesteld aan de Medische Zending en 26 voor de Regionale Gezondheidsdienst (RGD).

Ook Huize Ashiana heeft aan de minister een Cubaanse arts gevraagd die 24 uur beschikbaar is. deze zaak moet besproken worden met de RGD, zegt de minister.

De artsen zijn voor maximaal 3 jaren in Suriname. Indien in de tussentijd Surinaamse artsen zich aandienen, zal de overeenkomst met de Cubaanse artsen worden afgebouwd.