Suriname in lastige positie gemanoeuvreerd in zaak gestolen papegaaien kort voor overdracht aan Brazilië

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname is te schande gezet met de diefstal van de in beslag genomen zeldzame papegaaien uit een beveiligde garage van de dienst Lands Bosbeheer en Bostoezicht (LBB) te Zanderij.

Heel opmerkelijk in deze zaak is dat volksvertegenwoordiger Edward Belfort eerder aandacht vroeg voor deze zaak. Hij beschikte over informatie dat medewerkers van LBB door toppers in het land waren benaderd met grote geldbedragen om de papegaaien die vanuit Brazilië Suriname waren binnengesmokkeld terug aan de ‘eigenaar’ te geven.

De medewerkers weigerden dit te doen.

Een medewerker van LBB heeft dinsdag aangifte gedaan van diefstal van 29 beschermde raven van het soort Laeri-ara, blauw gevederd, witte wang, net boven de snavel die alleen in Brazilië voorkomen.

De Braziliaanse autoriteiten zouden de vogels dinsdag ophalen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in Suriname heeft de ambassadeur van Brazilië in Suriname, Raphael Azeredo, ontvangen voor een onderhoud over de ontvreemde ‘Lears ara’s’.

OOK INTERESSANT
"Slechte tijden gaan voorbij, goede tijden komen eraan," zegt Surinaamse president Chan Santokhi

De Surinaamse bewindsman sprak schande uit over de criminele daad. “Het geeft Suriname onnodig een slechte naam” zei de minister.

Onder de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), welke sinds 1973 van kracht is, zijn de betreffende dieren als bedreigde soort en als zodanig als beschermd aangemerkt. De dieren waren in gereedheid gebracht om vandaag wederom naar Brazilië te worden gerepatrieerd.

De werkzaamheden om de repatriatie correct uit te voeren, vooral omdat het om speciale behandeling voor de dieren betrof, bleek complex te zijn waardoor het langer duurde dan verwacht.

De minister gaf aan het voorval ten zeerste te betreuren en dat dit, vooral in het licht van de goede relaties en samenwerking tussen de beide naties, geen welkome aangelegenheid betrof.

De dieren zijn niet in hun natuurlijke habitat in Suriname en er wordt daarom ook gevreesd dat zij niet de vereiste verzorging en behandeling genieten.

OOK INTERESSANT
Twee mannen hebben de toekomst van Suriname geruïneerd: Arron en Bouterse

Ramdin gaf Azaredo mee dat de Surinaamse overheid alles in het werk zou stellen de ara’s op te sporen en ze weer terug te doen toekomen aan Brazilië.

De overige dieren worden inmiddels wel gerepatrieerd.