fbpx

Suriname houdt top klimaatconferentie in februari 2019

Suriname houdt in de periode van 11 tot en met 15 februari 2019 een top klimaatconferentie. Deze conferentie heet de High Forest Cover, Low Deforestation (HFLD), conference, Resource Mobilization for Climate Finance.

Suriname vervult samen met nog 10 andere landen een belangrijke rol als het gaat om een hoog percentage bosbedekking dat de negatieve gevolgen van de verwarming van de aarde, minimaliseert.

Ons land wil een discussie hebben over de toegang tot financiële mogelijkheden om de duurzame sociaal-economische ontwikkeling verder opgang te brengen.

Suriname als een van de HFDL landen beschikt over unieke milieucondities maar wordt tegelijkertijd buiten zijn schuld om ook bedreigt door de zeespiegelstijging.

Ambassadeur Milieuaangelegenheden voor Suriname, Winston Lackin, zegt in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat ons land geconfronteerd wordt met negatieve gevolgen, waarvan wij de oorzaak niet zijn en die het land veel geld kosten. Toegang tot financieren is erg moeilijk stelt de ambassadeur.

Tijdens de conferentie moet er gediscussieerd wordt over hoe de toegang tot middelen vergemakkelijkt kan worden. Op diverse fora is deze kwestie reeds besproken met diverse internationale organisaties. Suriname heeft een bosbedekking van 93%.

Lackin bestempelt de conferentie als zeer belangrijk aangezien de toegang tot de financiële middelen versoepeld moet worden. Dit zal overwegend de focus zijn tijdens de conferentie garandeert de ambassadeur. Dit geldt eveneens voor de overige 10 HFLD landen, te weten: Guyana, Frans Guyana, Columbia, Peru, Butan, Belize, Panama, Zambia, Gabon en de Democratische Republiek Congo. Voor de conferentie in februari van het volgend jaar zullen alle relevante lokale en internationale actoren uitgenodigd worden.

OOK INTERESSANT
Nog twee leden roversbende opgepakt voor aanrijden en beroven slachtoffer

Momenteel is in Polen de COP24 meeting gaande die duurt tot en met 14 december. Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut Milieu Ontwikkeling Suriname (NIMOS), die het NII ook te woord stond gaf aan dat ook Suriname deze belangrijke bijeenkomst bijwoont. Nagegaan wordt hoe het Parijsakkoord verder uitgevoerd kan worden.

Er zijn volgens Nelom landen die dit akkoord aangenomen en geratificeerd hebben. Wat Suriname zal doen op de conferentie is, zijn belangen in samenspraak met andere partners beschermen.

Volgens Nelom is de conferentie van belang, omdat ons land zijn identiteit naar voren zal brengen als land met het hoogste percentage aan bosbedekking en roept hij alle landgenoten op deze conferentie te ondersteunen.(GFC)