fbpx
Suriname herkozen tot voorzitter van de IGF

Suriname is op de elfde jaarlijkse vergadering van de Intergovernmental Forum on Mining, Minerals, Metals and Sustainable Development (IGF), herkozen tot voorzitter van dit forum. De Latijns-Amerikaanse landen (Columbia en Brazilië) en de Afrikaanse landen (Mali, Kameroen, Nigeria en Ghana) hebben unaniem de voordracht van voorzitterschap van Glenn Gemerts ondersteund en goedgekeurd.

Gemerts is beleidsadviseur van NV Grassalco en werd op de conferentie, die gehouden is van 26 tot en met 30 oktober 2015 op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Gevéne-Zwitserland, vergezeld door de Legal & Corporate Affairs Manager Linda Linger. Deze jaarlijkse bijeenkomst is mede georganiseerd door de United Nations Conference for Trade and Development (Unctad).

De keuze om Gemerts weer te plaatsen in deze voorzittersrol is mede vanwege zijn kennis, expertise en ruime ervaring in de mijnbouwsector, nationaal en internationaal, schrijft Grassalco in een persbericht. Hij heeft zowel in zijn openings- als in zijn slottoespraak de nadruk gelegd op het belang van duurzame ontwikkeling in de mijnbouwsector waar alle participerende landen naartoe streven.

In de meeting kwam duidelijk naar voren dat overheden, particulieren en niet-gouvernementele organisaties voorstander zijn dat ‘mine-closure and post-closure’ naast haar milieuaspecten ook moet worden bekeken vanuit haar sociaal-economische verantwoording. Dit jaar waren er meer dan 250 participanten van 67 landen als ook vertegenwoordigers van verschillende internationale -, industriële- en sociaal maatschappelijke organisaties.

Tijdens de conferentie hebben de landen Frankrijk, Duitsland, Nederland, de Islamitische Republiek van Iran en Rwanda zich aangesloten als nieuwe participerende lidlanden. Het doel van dit forum is om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling in de mijnbouwsector op zowel nationaal als mondiaal niveau ter bevordering van de ontwikkeling en welzijn van mensen, organisaties, overheden en landen.

Op dit forum wordt kennis, expertise en ervaring tussen landen en organisaties gedeeld teneinde modaliteiten te ontwikkelen voor het duurzaam oplossen van problemen in de mijnbouwsector. De raamwerken die door de IGF zijn samengesteld, mede met ondersteuning van de participerende lidlanden, worden jaarlijks aangescherpt met nieuwe ontwikkelingen in de mijnbouwsector.

Dit heeft onder andere geresulteerd in de ontwikkeling van de ‘Mining Policy Framework (MPF)’ en de ‘Guidance for Goverments on managing artisanal and smale-scale mining’. Dit jaar was het streven van de IGF, naast haar verdere groei in aantal participerende landen, het verder ontwikkelen en monitoren van de MPF, ook de ‘demand by driven’ benadering genoemd.

Met deze benadering zullen zij tevens werken aan het verlenen van technische ondersteuning aan de lidlanden. Dit jaar heeft de IGF de MPF diepgaander benaderd vanuit haar 6 pilaren. De pilaren bestaan uit: juridisch- en milieubeleid op mijnbouw, de financiële verdiensten, de sociaal-economische verdiensten, milieu management, rehabilitatie van uitgemijnde mijnbouwgebieden en de aspecten bij artisanale- en kleinmijnbouw.

De nadruk werd sterk gelegd op de juridische-, financiële- en sociaal-economische aspecten bij het beëindigen van een mijnbouwrecht en voornamelijk de rehabilitatie van uitgemijnde mijnbouwgebieden. De landen Indonesië en Ghana deelden hun kennis en ervaring over de wijze waarop hun overheden dit aspect in de mijnbouw benaderen en aanpakken.

In deze landen zijn er duidelijke wettelijke regelingen voor ‘mine-closure en post-closure’ waardoor de mijnbouwgerechtigde zich vanaf begin van het verkregen recht ervan bewust is met welke financiële – en sociaal economische aspecten er rekening moet worden gehouden.

 

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…