fbpx

Suriname heeft veel voordeel aan samenwerking met Gujarat

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi van Suriname heeft op 13 januari een bilateraal gesprek gevoerd met de Gouverneur van Gujarat-India, Shri Acharya Devvrat.

Tijdens dit gesprek ging de president in op de steun die India altijd bereid was te geven aan Suriname op het gebied van gezondheid, onderwijs en agricultuur.

De president haalde zijn bezoek aan de Research Center, het Nationaal instituut voor farmaceutisch onderwijs en onderzoek aan, waar mensen gezamenlijk werken aan een gezonde community voor de gehele wereld.

De president gaf in het gesprek aan dat tijdens de Covid-19 pandemie, India niet geaarzeld heeft om Suriname te helpen en vaccins te sturen naar Suriname.

Minister Albert Ramdin van BIBIS moet in dat kader gemeenschappelijke ondersteuning vinden, zodat Suriname voordelen kan halen uit de Research Center. Er zullen dus zeker follow-up gesprekken komen met Reliance Industries Limited.

Het Indiaas multinationaal conglomeraat, met het hoofdkantoor in Mumbai heeft diverse bedrijven, waaronder energie, petrochemie en aardgas, detailhandel om ook te kijken naar trainingen, maar vooral de onderzoek zijde is interessant voor Suriname, daar zij reeds vele olie soorten produceren.

Staatsolie zal ook een bezoek brengen aan de raffinaderij van Reliance.Er is nu een biedronde gaande voor een block in Suriname, als het gaat om het graven naar olie. “Dit kan wellicht interessant zijn voor India”, geeft de minister van BIBIS aan. “De komende tijd zal de focus zijn op het ontwikkelingen van gas, dus indien India geïnteresseerd is, kunnen ze dit dus ook aangeven en meedoen.”, aldus de minister van BIBIS.

BEKIJK OOK
Regering ziet in Canada vertrouwde partner in ontwikkeling Suriname

Gouverneur Acharya Devvrat deelde aan het Surinaamse staatshoofd mede dat Gujarat bereid is trainers uit te sturen naar Suriname om de landbouwers te trainen op het gebied van natuurlijke landbouw. Er worden hierbij geen gassen, biogas, of machines gebruikt maar koeien. Voordeel hiervan is dat er veel acceptatie is voor de producten die voortkomen uit de natuurlijke landbouw en is er weinig mankracht nodig.

Ook op het gebied van food processing is de president geïnteresseerd in wat Gujarat op dit gebied kan betekenen voor Suriname, daar deze staat heel goed is in het verwerken van voedsel tot het eindproduct en helemaal tot verpakking klaar.

Santokhi toonde ook grote interesse in elektrische auto’s omdat deze ook voordeel zouden kunnen brengen voor Suriname. Gujurat is namelijk de leidende staat als het gaat om elektrische auto’s.

In het kader van 150 jaar Hindoestaanse immigratie dit jaar in Suriname deelde het staatshoofd zijn trots met de gouverneur dat hij, als nazaat van India, ziet hoe ver India is gekomen qua technologie en dat de gehele wereld India nu ook ziet als een wereldleider. Zij leiden met kennis en zijn, volgens het staatshoofd, het grootste democratische land.

Santokhi heeft de gouverneur met zijn delegatie uitgenodigd om de viering van 150 jaar Hindoestaanse immigratie in juni in Suriname bij te wonen. Tijdens dit bezoek kan de mogelijkheid worden gecreëerd om de MOU te tekenen en om bezoeken te brengen aan de verschillende landbouw en olie en gas gebieden.