fbpx
Suriname heeft papieren geheugen terug

Alle Surinaamse archieven die vanaf 1916 naar Nederland zijn verscheept voor bewaring, zijn weer thuis. Het was altijd de bedoeling dat die werden teruggegeven. Op dinsdag 28 maart was het zo ver. Met twee containers zijn de laatste 515 meters van de 800 meters archieven die Suriname toebehoren, de haven in gebracht.

Om de samenleving over dit bijzonder feit te informeren, heeft het Nationaal Archief Suriname(NAS), een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een persconferentie belegd. Volgens NAS-directeur, tevens nationale archivaris, Rita Tjien Fooh, is dit een historisch moment voor Suriname.

Tjien Fooh heeft de samenleving opgeroepen om daadwerkelijk gebruik te maken van de historische informatie. Die is ook online te vinden. “Als wij continu zeggen dat het tijd is om de geschiedenis vanuit eigen perspectief te schrijven, dan is het nu de tijd”, benadrukte de nationale archivaris. De digitalisering van de archieven is belangrijk om verschillende redenen.

In eerste instantie kunnen de originelen langer bewaard blijven en in de tweede plaats kunnen de bronnen wereldwijd vanuit de computer worden geraadpleegd. Reis-en verblijfkosten naar de locatie van bewaring blijven de onderzoeker gespaard.

Voorzitter van de Nationale Archiefraad, Maurits Hassankhan, was evenals ambassadeur Ernst Noorman van Nederland en Frans van Dijk, projectleider Terruggave archieven Suriname, aanwezig op de persconferentie. Hassankhan is ook coördinator van de studierichting geschiedenis op de Faculteit Humanoria van de Anton de Kom Universiteit.

Ook hij benadrukte het voordeel van de gedigitaliseerde archieven voor onderzoekers, die voortaan niet meer naar Nederland hoeven te reizen om onderzoek te doen over het Surinaams verleden. Echter zijn er over de hele wereld nog enkele archieven die voor Suriname relevant zijn, maar die nog niet toegankelijk zijn en is reizen daarvoor onvermijdelijk.

Het is de bedoeling om met andere landen te onderhandelen zodat die ook toegankelijker worden gemaakt. Zo heeft Suriname een gedeeld verleden met India, Nederland, Indonesïe en Afrika.

Archivaris en projectleider Frans van Dijk heeft meegewerkt aan één van de uitgangspunten van een ethische code voor archivarissen. Dat houdt in dat archieven worden bewaard in het land waar ze zijn gevormd. Het Project Teruggave Archieven Suriname heeft zeven jaar geduurd.

Ambassadeur Noorman laat weten dat Guyana momenteel ook archieven laat digitaliseren door Nederland. Die worden daarna ook teruggegeven en online beschikbaar gesteld.(GFC)

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…