Suriname had concept Islamitisch bankieren nodig

Islamitisch bankieren, ook wel ethisch bankieren genoemd, is een nieuw product dat in Suriname is geïntroduceerd waarbij men geen rente betaalt. “Het geld werkt niet, dus hoef je er ook geen rente voor te vragen”, zegt ambassadeur Anwar Lalmohamed in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII). De Trustbank, die de draad oppakte en op onderzoek uitging over Islamitisch bankieren, is geconverteerd naar een full flex Islamic Bank, die nu de Trustbank Amanah heet.

Deze verandering moest volgens ambassadeur Lalmohamed plaatsvinden, omdat Suriname alleen conventioneel bankieren gehad en gekend heeft. De bankwet, die alleen gebaseerd was op conventioneel bankieren, moest eerst aangepast worden alvorens men over kon gaan op deze nieuwe vorm van bankieren. Ook moest het personeel getraind worden om hiermee om te gaan. De aanpassing heeft met medewerking van de Islamic Development Bank (IsDB) plaatsgevonden.

Deze nieuwe manier van bankieren is vooral afgestemd op ondernemers. Mensen die een klein- of middenstandsbedrijf willen beginnen en micro kredieten nodig hebben, kunnen bij de Trustbank Amanah terecht om geld aan te vragen op basis van een bepaald projectvoorstel. Men moet bepaalde zekerheden kunnen stellen en een visibilty studie indienen, en op basis van deze voorwaarden kan men in aanmerking komen voor een financiering.

De minister van Financiën Gillmore Hoefrdaad, die Islamitisch bankieren in zijn portefeuille heeft, had al in een vroeg stadium de mogelijkheden laten onderzoeken, als de conventionele banken een financieringsproduct kunnen aanbieden aan de kleine en middenstandsbedrijven dat Sharia Compliant is (volgens de regels van de Islam). Dat hebben ze gevonden in de vorm van een “line of finance”.(GFC)

Overige berichten