fbpx

Suriname haalt onderste uit de kan tijdens 6e Caricom-Cuba summit

Stevige handdrukken, vriendelijke begroetingen en uitgebreide gesprekken typeren de bilaterale gesprekken die president Desiré Bouterse gevoerd heeft na de zesde Caricom – Cuba summit op Antigua en Barbuda. Het staatshoofd maakte gebruik van de gelegenheid om Caribische regeringsleiders te spreken en concrete afspraken te maken.

Ook met de president van de Republiek Cuba, Raoul Castro, is er een onderhoud geweest. President Bouterse toonde weer eens zijn medeleven bij de leiders van de gebieden die eerder dit jaar getroffen zijn door orkanen.

Met de verschillende regeringsleider heeft Z.E. Desi Bouterse concrete projecten besproken. Voor het vervolg zijn er “fact finding” missies afgesproken, waarin het bedrijfsleven een belangrijke rol zal vervullen.

Multi Destination Toerism Programme

Verder is een van de belangrijke afspraken tijdens de summit de “multi destination programme”. Dit programma zal moeten resulteren in het aanbieden van pakketten aan toeristen met de mogelijkheid meerdere landen te bezoeken. Dit zal een boost moeten zijn voor de toerismesectoren. Minister Ferdinand Welzijn, die ook deel uitmaakte van de delegatie, juicht dit initiatief enorm toe. Hij benadrukt wel dat de overheid het beleid hieromtrent zal regelen maar dat de rol van de private sector een bepalende zal zijn.

OOK INTERESSANT
President Santokhi kondigt maatregelen voor koersbeheersing aan

Natuurrampenbeheersing

Het gezamenlijk aanpakken van de natuurrampen is ook een belangrijk onderdeel geweest van de summit. Onder meer is afgesproken dat nagegaan zal worden op welke wijze er in de toekomst het best gebouwd kan worden en hoe de inrichting van de economie hierop af te stemmen.

De leiders hebben verder gepleit voor een fonds om de financiële middelen die door de Pledge conferentie in New York zijn verzameld te beheren. Bij het besteden van deze middelen moet er geen mogelijkheid bestaan tot corruptie.(GFC)