Suriname goed vertegenwoordigd op Caribische Handelsmissie Amsterdam

‘Duurzaam zaken doen tussen het Nederlands Koninkrijk, de Caribische regio en Latijns-Amerika’. Dat is de titel van de 20e handelsmissie die InterExpo 23 en 24 september organiseerde in het Amstel Hotel in Amsterdam. Vanuit Suriname waren er drie sprekers aanwezig.

Ernst Noorman, ambassadeur namens het Nederlands Koninkrijk, bankier Jim Bousaid en Manorma Soeknandan, plaatsvervangend Secretaris-Generaal van Caricom.

Ernst Noorman gaf een presentatie over de mogelijkheden om te ondernemen in Suriname. Hij merkte op dat Surinaamse bedrijven soms gericht zijn op de lokale economie in plaats van de blik op het buitenland te richten. Ook memoreerde hij dat deze InterExpo Handelsmissie een vervolg is op het eerdere succesvolle congres in november vorig jaar in Paramaribo:
“The largest Dutch Trademission ever.”

Bankier Bousaid leidde op de donderdagochtend een Bankendebat met thema’s als: het belang van good governance, activiteiten van buitenlandse banken in kleine economieën zoals die van de Caribische (ei)landen en de noodzaak om samen te werken. Aan dat debat deed onder meer Pim van Ballekom mee, vicepresident van de Europese Investeringsbank.

Ook Joanna Charles van de Caribbean Association Banks uit Sint Lucia en Patricia McKenzie van de Caribbean Development uit Barbados leverden een bijdrage aan het debat.

Manorma Soeknandan, geboren Surinaamse, verzorgde een degelijke presentatie over de handelsmogelijkheden van het Caribisch gebied. Ze benadrukte het belang van goed onderwijs en duurzaamheid en een lange termijn visie.
InterExpo directeur Peter Oerlemans toonde zich heel tevreden aan het einde van de tweede congresdag.

De eerste dag werd afgesloten met een feestelijk galadiner waarbij Prinses Laurentien de keynote verzorgde die in het teken stond van de kracht van kinderen. De volgende handelsmissie is gepland op Cuba begin december. Mei 2016 staat Suriname weer op de kalender als locatie om het meerdaagse InterExpo congres te organiseren.

Foto: Manorma Soeknandan
Fotocredits: Nataly Linzey

Overige berichten