fbpx

Suriname gastheer regionale bijeenkomst beheer garnalen- en visbestanden

GFC NIEUWS- Suriname is gastland voor de 3e bijeenkomst van de “Working group on shrimp and groundfish of the North Brazil-Guianas Shelf”.

De meeting die plaatsvindt op 26 en 27 november wordt georganiseerd door de Westelijke Centrale Atlantische Visserijcommissie (WECAFC) van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het Caribisch Regionaal Visserijmechanisme (CRFM) en het Franse onderzoeksinstituut voor de exploitatie van de zee (IFREMER).

De opening werd gedaan door Tarub Bhari, FAO-vertegenwoordiger en Fabian Blanchard, vertegenwoordiger IFREMER.

Beleidsadviseur Tania Lieuw-A-Soe, heeft namens minister Rabin Parmessar de aanwezigen het belang van deze workshop aangegeven. ‘Deze bijeenkomst biedt de deelnemende landen de mogelijkheid de nieuwste kennis over de status van de garnalen- en grondvis uit te wisselen en om strategieën te bespreken om samen te werken aan het beheer van deze middelen op een duurzame manier’, aldus Lieuw-A-Soe.

De populaties van garnalen- en visbestanden die voorkomen in het zeegebied van de Guiana’s en Noord-Brazilie houden zich niet aan de grenzen van territoriale wateren van de landen in deze regio.

Hoewel visserijbeheer traditioneel een nationale aangelegenheid is, is het noodzakelijk om de regionale samenwerking op gang te brengen zodat deze natuurlijke hulpbronnen op een duurzame manier kunnen worden geëxploiteerd.

BEKIJK OOK
Moeder en drie kinderen lopen brandverwondingen op bij woningbrand

Naast het delen van de laatste wetenschappelijk kennis en inzichten over de status van de garnalen- en visbestanden, zal verder gesproken worden over de problemen binnen de visserijsector van de deelnemende landen, waaronder het verzamelen van adequate gegevens over de visvangsten, Illegale, Ongereguleerde en Ongemelde (IOO) visserij, de effecten van klimaatverandering op de visserijsector en de toegenomen influx van zeewier (Sargassum) in onze wateren.

Op basis van deze uitwisseling zal de werkgroep aanbevelingen doen voor het beheer van de garnalen- en visbestanden op het Guianas-Noord Braziliaans Continentaal Plateau. Er zullen ook stappen gezet worden om te komen tot een regionaal visserij beheerplan.

De landen die aan deze regionale workshop deelnemen zijn Trinidad & Tobago, Guyana, Frans-Guyana, Brazilië en Suriname vertegenwoordiger door hun overheidsfunctionarissen belast met visserijbeheer alsook vertegenwoordigers uit de visserijsector.

Verder zijn er ook enkele internationale organisaties, onderzoekers en NGO’s die participeren aan deze bijeenkomst. –