fbpx

Suriname en Russische Federatie bespreken versterking vriendschapsbanden

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en haar Russische ambtsgenoot Sergey Lavrov hebben gesproken over de verdere versterking van de vriendschapsbanden tussen de beide landen. De bewindsvrouwe was hoofd van een delegatie die een driedaags bezoek gebracht aan de Russische Federatie.

In de ontmoeting met Lavrov heeft minister Beighle aangehaald dat de samenwerkingsrelatie met de bevriende mogendheid teruggaat naar 1975.

Als onderdeel van het buitenlands beleid is Suriname bezig met diversificatie van de ontwikkelingspartners. In dat kader hoort mede het verstevigen van de relatie met Rusland teneinde de ontwikkelingsdoelen van ons land te halen.

Rusland is als lid van de BRICS-landen, de G7 en de G20 internationaal een gerespecteerd land waar Suriname graag samen wil werken. Deze samenwerking kan voor beide partijen veel voordelen opleveren, zei minister Pollack-Beighle.

Suriname is onderdeel van de Caricom en Unasur welke ook de relatie met de Russische Federatie ten goede kan komen. Ons land wil met dit bezoek mogelijkheden tot samenwerking bewerkstelligen op de gebieden: mijnbouw, koolwaterstoffen, landbouw, toerisme, cultuur, financiën, onderwijs en capaciteitsversterking, defensie, veiligheid, luchttransport en het klimaat.

OOK INTERESSANT
Introduceer USD als officiële Surinaamse valuta

Met collega Lavrov is tijdens het bezoek van de Surinaamse delegatie de volgende samenwerkingsovereenkomsten getekend:

– Een Memorandum of Understanding tussen de beide ministeries inzake wederzijdse technische assistentie en samenwerking
– De vrijstelling van visa voor houders van diplomatieke en nationale paspoorten
– Overeenkomsten op het gebied van veiligheid, defensie en de rechterlijke macht.
– Overeenkomsten op het gebied van cultuur, wetenschap en onderwijs.

Eerder heeft minister Pollack-Beighle een Memorandum van Samenwerking dat diverse mogelijkheden biedt tot samenwerking bij de opzet van het Surinaams Diplomaten Instituut opent (SDI), getekend met de president van de Diplomatieke Academie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, Evgeny Petrovich Bazhanov.

Minister Polack-Beighle zei dat Suriname ook uitkijkt naar het moment dat de Russische Federatie overgaat tot het opnieuw instellen van een diplomatieke post in ons land.

De bewindsvrouwe sprak haar erkentelijkheid uit aan het gastland in verband met de voorbereidingen voor het WK Voetbal dat in 2018 aldaar wordt gehouden en wenste de federatie veel succes toe.(GFC)