fbpx

Suriname en Marokko ondertekenen overeenkomsten om partnerschap te bevorderen

In Rabat, de hoofdstad van Marokko, heeft minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza), samen met haar Marokkaanse collega van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita, vijf overeenkomsten getekend. De ontmoeting ging onder andere om een samenwerkingsprogramma voor 2017-2021, dat een roadmap, voor een pragmatisch en concreet partnerschap is.

Minister Pollack-Beighle verklaarde dat de overeenkomsten nieuwe mogelijkheden zullen bieden voor Zuid-Zuid samenwerking en specifiek op de gebieden van onder andere: economie, handel, landbouw en visserij, technische en wetenschappelijke opleidingen, diplomatie, toerisme en landbouw.

Met Marokko zijn verder de volgende overeenkomsten getekend te weten: een memorandum van overeenstemming over de instelling van een mechanisme voor politiek overleg, een overeenkomst over visumvrijstelling voor houders van diplomatieke paspoorten en dienstpaspoorten en een memorandum over samenwerking tussen de Academies voor Diplomatieke Studies van beide ministeries van Buitenlandse Zaken.

Dit bezoek en de resultaten daarvan hebben een nieuw hoofdstuk geopend in de betrekkingen tussen beide landen. De minister bracht ook een bezoek aan de haven van Tanger, Tanger Med Port Authority. De minister en delegatie kregen een presentatie over de operaties en een rondleiding. Tanger Med is de grootste haven in Afrika, een van de grootste ter wereld en heeft een jaaromzet van Euro 326 miljoen.

Voorts heeft de minister een onderhoud gehad met de president van de Marokkaanse Bankiersvereniging en investeringsgroep Othman Benjelloune. Deze groep is gespecialiseerd in onder andere bankwezen, infrastructuur, landbouw, Toerisme en het hotelwezen.

Het ligt in de bedoeling dat een delegatie onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken van Marokko in het eerste kwartaal van 2018 een bezoek zal brengen aan Suriname om Zaken verder te concretiseren. In zijn delegatie zullen vertegenwoordigers van zowel de publieke als private sector vertegenwoordigd zijn om de samenwerkingsgebieden verder te concretiseren.(GFC)