fbpx
Suriname en India tekenen overeenkomst voor energie binnenland

GFC NIEUWS- Tijdens het staatsbezoek in 2018 van de President van India, Ram Nath Kovind, aan Suriname is een kredietlijn van India ten behoeve van zonne-energie voor het binnenland aan Suriname aangeboden.

Namens Suriname werd de overeenkomst op 21 januari getekend door de Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, met de vertegenwoordiger van de Eximbank van India, Ajay Rana. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto en de ambassadeur van India in Suriname, Mahender Singh Kanyal.

De uitvoering van het project zal 2 tot 3 jaren duren en ligt in handen van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Via het Project Preparation Fund van India zijn vervolgens twee consultants aangetrokken die samen met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) een projectdossier hebben opgesteld waarin opgenomen de energiebehoefte van vijftig dorpen uit ons binnenland die binnen dit project van energie zullen worden voorzien.

Dit dossier heeft geresulteerd in de leningsovereenkomst ‘Rural Electrification through Solar DG Hybrid PV Systems in 50 Remote Villages of Suriname’ voor een bedrag van US$ 35.8 miljoen met de EximBank van India.

Het doel van deze overeenkomst is het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de inwoners van de vijftig dorpen alsook bevordering van sociaal-productieve ontwikkeling in de betrokken gebieden.

Tevens zal dit project resulteren in het verminderen van het gebruik van fossiele brandstof en het bevorderen van de toepassing van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie. Dit zal bijdragen tot het beschikbaar stellen van betaalbare energie voor de totale bevolking van Suriname. In dit project is ook een trainingscomponent opgenomen.

Vermeldenswaard is dat het een concessionele lening betreft met een rente van ongeveer 3.5% per jaar en een grace periode van 5 jaren.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…