fbpx
Suriname en Guyana moeten leiderschap uitstralen binnen Caricom

GFC NIEUWS- Het ligt in de bedoeling dat Suriname en Guyana een stukje leiderschap gaan uitstralen binnen de Caribische gemeenschap.

De status van Suriname en Guyana binnen de Caricom is aan de orde gekomen tijdens de bilaterale gesprekken die president Chandrikapersad Santokhi en president Mohamed Irfaan Ali in het weekend hebben gevoerd.

De regeringsleiders bogen zich over de positie binnen de Caricom en het samen optrekken in verbanden als de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) en de Guyana Shield Initiative. Beide presidenten zijn het met elkaar eens dat het lidmaatschap van de Caricom belangrijk is, maar menen dat de noodzaak bestaat om strategisch en diepgaand na te denken over de richting waarin de Caricom moet gaan en de voordelen die deze gemeenschap kan bieden.

Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking: “De wijze waarop het dit moment gebeurt, is niet genoegzaam productief voor de lidlanden. De bedoeling is dat beide landen een stukje leiderschap gaan uitstralen in de Caribische gemeenschap. Het feit dat Suriname en Guyana gezamenlijk zo’n 73% van het territoir van het Caribisch gebied uitmaken, geeft al een geopolitieke strategische functie.”

Ook het feit dat beide landen over vruchtbare grond beschikken, kan ze ook tot voedselschuur van het Caribisch gebied maken. De bewindsman bedrukt dat hierover al vaker is gesproken, maar volgens hem moet eraan gewerkt worden.

Meer nieuws

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…