fbpx

Suriname en Guyana buigen zich over kwestie zeeroof

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie garandeert de samenleving dat het onderzoek naar het drama dat zich op zee heeft afgespeeld, gestaag verder gaat. Maandag hield een afvaardiging van de Surinaamse en de Guyanese regering een gezamenlijke persconferentie.

Beide landen hebben van gedachten gewisseld over deze kwestie en afgesproken is er hulp aan de getroffen familieleden verleend zal worden. Ook wordt de zaak grondig onderzocht. Minister Getrouw wilde niet in details treden omdat het onderzoek gaande is. De bewindsman zegt dat er reeds 30 aanhoudingen zijn verricht.

Met de Guyanese partners zijn er afspraken gemaakt voor de toekomst hoe in dergelijke gevallen te handelen. Justitiële autoriteiten van Guyana en Suriname zullen verder de technische zaken uitwerken.

Volgens minister Getrouw zal het onderzoek moeten uitwijzen wat de aanleiding is geweest tot de brute daad. Hij riep de samenleving op vertrouwen te hebben in de autoriteiten die intensief bezig zijn met deze kwestie.

Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat in regeringsverband gekeken wordt naar de omvang, aard en de duur van de hulp. De verdere uitwerking hiervan geschied met het Visserscollectief.

De Guyanese delegatie stond onder leiding van vicepresident tevens minister van Openbare Veiligheid Khemraj Ramjattan. Volgens hem was het noodzakelijk dat er vanuit Guyana een team naar Suriname gestuurd werd om behalve met de autoriteiten ook van gedachten te wisselen met de Guyanese gemeenschap die diep geschokt is door de criminele handelingen op zee.

Ramjattan is ingenomen met de bijdrage van de Surinaamse autoriteiten, terwijl de regering in Georgetown eveneens nagaat hoe de familieleden bijgestaan kunnen worden. Ook zal Guyana er alles aan doen om te helpen de daders achter slot en grendel te krijgen. Elke vorm van hulp wordt op prijs gesteld, besloot hij.(GFC)