fbpx
Suriname en Guyana bespreken Covid-19, luchtvaart en oeververbinding

GFC NIEUWS- Suriname en Guyana hebben zich in het afgelopen weekend gebogen over de Covid-19-crisis die ook beide buurlanden treft.

Daarnaast zijn ook onderwerpen als luchtvaart, een vaste oeververbinding en samenwerken van bedrijfslevenorganisaties ter sprake gekomen.

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 8 augustus samen met first lady Melissa Santokhi-Seenacherry en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking de inauguratie van Mohamed Irfaan Ali tot president van Guyana bijgewoond.

Het Surinaamse staatshoofd en de bewindsman deden zondag bij terugkeer op een persconferentie verslag van het bezoek en de gevoerde bilaterale gesprekken in het westerbuurland.

Volgens minister Ramdin is Covid-19 ook in Guyana een issue die prioriteit geniet. Derhalve zullen de Surinaamse en Guyanese ministers van Volksgezondheid met elkaar in contact zijn, niet alleen om elkaar te informeren, maar ook om na te gaan hoe er met elkaar samengewerkt kan worden. Een van de agendapunten is het stuk van financiering in de strijd tegen Covid-19 en elkaar wereldwijd mobiliseren dat ook te doen.

Minister Ramdin wijst erop dat Guyana geen directe connectie heeft naar Europa. Aangezien Suriname dat wel heeft, hebben de functionarissen zich ook gebogen over de mogelijkheid om vanuit Guyana passagiers en cargo naar Suriname te brengen en op de vluchten naar Amsterdam te zetten. Op dit moment bestaat er geen luchtvaartovereenkomst tussen de twee buurlanden, waardoor heel wat zaken niet mogelijk zijn. Dit aspect zal ook worden meegenomen in verdere besprekingen.

Verder is ook gesproken over een vaste oeververbinding, zoals die voor lange tijd gepland staat, namelijk een brug over de Corantijnrivier. Dit onderwerp zal volgens minister Ramdin in de komende dagen met een aantal ministeries besproken worden. Heel specifiek is ook de kwestie van de bewaking aan de grens aan de orde gekomen. “De vraag is of elk land dat apart moet doen of dat je het samen kan doen,” aldus minister Ramdin. Hij voegt eraan toe dat hierbij ook issues van piraterij en cyber security zijn besproken.

Meer nieuws

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…