fbpx
Suriname en Frans-Guyana evalueren samenwerking aan de grens

GFC NIEUWS- Delegaties van Suriname en Frans-Guyana hebben de samenwerking op het gebied van veiligheid aan de grens geëvalueerd.

Op 5 februari kwamen functionarissen van beide landen bijeen in St.Laurent. Het betrof de tweede meeting over de gezamenlijke acties tegen de criminaliteit, waarbij er nieuwe afspraken werden gemaakt.

Miriam Mac Intosch (directeur Geopolitieke Aangelegenheden en Internationale Ontwikkelingssamenwerking) benadrukte tijdens de meeting dat Suriname bijzondere waarde hecht aan de goede bilaterale relatie met Frankrijk c.q. Frans-Guyana.

Goed nabuurschap is volgens haar een van de belangrijke principes van het buitenlands beleid van de regering. Mac Intosch zegt dat de grens tussen Suriname en Frans-Guyana er een is met heel wat uitdagingen, waardoor het van belang is dat er dialoog wordt gevoerd.

Hieruit moeten er oplossingen voortvloeien die de ontwikkeling van en samenwerking tussen beide landen ten goede komen. De Surinaamse functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de samenwerking tussen Suriname en Frankrijk, waarvan Frans-Guyana een overzees gebied is, altijd goed is geweest.

Deze samenwerking kent echter ook haar pijnpunten, die een gezamenlijke aanpak vragen. “Het gaat om de ontwikkeling van de mensen, dus je moet met elkaar blijven praten en samen zaken oplossen”, stelt Mac intosch. Ze benadrukt dat er respectvol wordt samengewerkt.

Tijdens de meeting zijn er nieuwe afspraken gemaakt in die zin dat partijen nader tot elkaar zullen komen. Een van de resultaten is dat er een focal point is aangewezen voor wat betreft het beschermen van het milieu tegen kwikvervuiling.

Mac Intosch benadrukt dat beide landen lid zijn van het Minamata Verdrag, dat het gebruik van kwik verbiedt. Ook op dit stuk willen partijen met elkaar gaan samenwerken.

De Surinaamse delegatie bestond verder uit functionarissen van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), het Nationaal Leger (NL) en het Korps Politie Suriname (KPS).

Korpschef Roberto Prade sprak van een vervolgmeeting. De eerste meeting was enkele maanden terug in Paramaribo en toen zijn er afspraken gemaakt betreffende de patrouilles op de rivier, de veiligheid langs de grens en het delen van informatie.

Deze afspraken werden woensdag in St.Laurent geëvalueerd. “Op het stuk van de informatiedeling zitten we goed, er is een focal point van de Franse en de Surinaamse zijde en de informatiedeling komt goed op gang”, zegt de politietopper.

Voor wat betreft het veiligheidsaspect zegt hij dat een gezamenlijke actie van het NL, het KPS en de Franse autoriteiten heeft geresulteerd in de aanhouding van een crimineel, die een prominente rol heeft gehad in een aantal berovingen, waarbij er zelfs doden zijn gevallen. De korpschef merkt op dat er nu een relatieve rust is.

“De bedoeling is dat wij samen met de Fransen gaan kijken hoe wij de zaak gaan consolideren. We gaan sowieso wederom starten met de patrouilles om het personenverkeer en daarbij de illegalen in de gaten te houden”, aldus Prade.

Hij zegt dat waar er opgetreden zal moeten worden tegen illegale activiteiten dat ook gaat gebeuren. In elk geval zal van Surinaamse zijde worden voorkomen dat eigendommen van mensen worden vernield. “We maken ons sowieso sterk om het gebied aan de grens veilig te houden, samen met de Fransen.”

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…