fbpx

Suriname en China moeten naar strategisch partnerschap

GFC NIEUWS- Suriname en de Volksrepubliek China hebben een historische culturele band met elkaar, maar gaan nu naar een moment van strategische partnerschap.

De tentoonstelling “The Chinese in Me”, die op 16 november van start ging in Kong Ngie Tong Sang zal hiertoe moeten bijdragen.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken zei bij de opening dat China heden ten dage als historische partner, een economische rol te vervullen heeft in de verdere ontwikkeling van Suriname als onafhankelijke staat.

Vasthouden aan de historische culturele band en de weg welke wij op willen gaan in de relevante vriendschappen met China, biedt volgens de bewindsvrouwe onder het “Belt and Road Initiative” van de Chinese president Xi Jiping de ruimte om de twee volkeren dichterbij elkaar te brengen.

Minister Pollack-Beighle merkte op dat de twee landen de banden moeten opengooien. Volgens haar werkt de Surinaamse regering heel hard, niet alleen aan een directe vliegverbinding, maar ook aan de visumafschaffing, zodat Surinamers en Chinezen elkaar beter kunnen leren kennen en hun relatie versterken.

De bewindsvrouw benadrukte dat Suriname en China niet alleen goede vrienden zijn, maar dat China de grootste ontwikkelingspartner is van Suriname. “Op politiek niveau hebben we een uitstekende relatie en we doen dat continu op basis van wederzijds respect en wederzijds voordeel. Dus China a no un basi en un a no China basi”, aldus de minister.

BEKIJK OOK
Wij zijn de afgelopen 2 jaar verder uitgemolken door politiek Suriname!

Ze acht het belangrijk te beseffen welke bijdrage het Aziatische land levert in de ontwikkeling van Suriname.

Minister Pollack-Beighle somde onder meer het Regionaal Streekziekenhuis Wanica op, alsook de Dalian projecten, rehabilitatie van de Johan Adolf Pengel Luchthaven en de aanstaande opzet van een landbouwcentrum.

De Buza-minister gaf aan dat de relatie met China al bestond, lang voordat ons land na de onafhankelijkheid in 1975 besloot diplomatieke banden met deze bevriende natie aan te gaan.

Op 20 oktober jongstleden werd namelijk het feit herdacht dat 166 jaar gelden de eerste Chinese in Coronie aankwamen. Volgens minister Pollack-Beighle heeft Suriname dan ook een bevoorrechte positie in zaken doen met China. De band met het land is geen jonge diplomatieke band meer een historische relatie.

Als wij in Suriname vier generaties terug zouden gaan, dan blijkt aldus de bewindsvrouw dat alle Surinamers een beetje Chinees in zich hebben. De tentoonstelling kan dat ook wetenschappelijk onderbouwen.