Suriname en Bolivia versterken bilaterale relatie

President Desiré Bouterse en zijn Boliviaanse ambtgenoot Evo Morales hebben woensdag enkele overeenkomsten getekend.

Een van de belangrijke zaken is de afschaffing van de visumplicht tussen de beide landen.

President Bouterse zei na het tekenen van de documenten dat beide landen gaan kijken op welke gebieden de samenwerking verder kan worden versterkt. Bouterse prees zijn ambtgenoot voor de wijze waarop hij zijn land bestuurt. Ons staatshoofd is ingenomen met de economische ontwikkeling in Bolivia.

Tijdens de bilaterale gesprekken is er onder meer van gedachten gewisseld over de technische samenwerking. In dit kader zullen er missies in beide landen plaatsvinden. Een andere belangrijk onderwerp tijdens de gesprekken was het milieu vraagstuk.

Suriname is het meeste beboste land van de wereld met een dekking van 94,6%. Aan de wereld is gezegd dat tot maximaal 93% van het bos wordt gereserveerd in het kader van de milieuontwikkelingen. Volgens president Bouterse is het nu de tijd om te kijken naar de mogelijkheden voor financiering hiervan.

President Morales toonde zijn erkentelijkheid voor de warme wijze waarop hij en zijn delegatie door Suriname zijn verwelkomd. Het is een bijzonder moment omdat dit het eerste officieel bezoek van de president van Bolivia is aan Suriname. Deze band moet volgens president Morales worden gekoesterd.

De stappen die beide landen maken lijken kleine stappen, maar in de toekomst zal duidelijk blijken van welke grote waarde deze beslissingen zijn geweest. Voor het Boliviaanse staatshoofd is de afschaffing van visa tussen de beide landen belangrijk.

Ook is overeengekomen te investeren in de agrarische sector en is er gesproken over mijnbouw, water en land die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van de bevolking.

Na de formele handelingen vertrok president Morales met gevolg richting Rusland.

Overige berichten