fbpx

Suriname Electronic Single Window gelanceerd

GFC NIEUWS- Ondernemers kunnen nu stukken online indienen voor invoer, uitvoer en doorvoer van goederen.

Het online indienen van stukken voor de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen is een feit.

Met de lancering van de Suriname Electronic Single Window (SESW) op 27 september in de banquethal van Torarica kunnen ondernemers nu via de website www.sesw.sr op elke gewenste locatie via hun mobiel of computer hun aanvraag digitaal indienen.

Dit systeem is niet alleen tijd- en kostenbesparend in de procedure en afhandeling van stukken, maar is ook transparant en efficiënt.

Met dit systeem kunnen zowel de indiener als de ambtenaren, die belast zijn met het verwerken van de documenten, nagaan waar de stukken in het systeem zich bevinden.

Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) heeft vandaag ook een aantal samenwerkingsovereenkomsten (MOU’s) getekend met diverse ministeries en instanties, die toestemming moeten verlenen bij de uitgifte van de vergunningen voor import, export en transit van goederen.

Al deze ministeries en instanties zijn door de SESW digitaal met elkaar verbonden.

BEKIJK OOK
Landen keuren resolutie goed voor ondersteuning toegang tot monkeypokkenvaccin Pan-Amerikaanse regio

Minister Stephen Tsang die MoU’s ondertekende, benadrukte in zijn toespraak, dat in de digitale tijdperk waarin we ons bevinden SESW niet weg te denken is.

Sinds 2014 heeft HIT stappen ondernomen om te komen tot de SESW en op 10 mei 2019 heeft het Ministerie een “ joint investment agreement” met het bedrijf Crimsologic voor het opzetten van een Electronic Single Window ondertekend.

De bewindsman benadrukte dat deze stap slechts fase 1 is en dat met de MOU’s en de lancering het werk niet af is.

Er zal meteen een aanvang worden gemaakt met fase 2, waarbij het integratieproces met de douane, dat van cruciaal belang is, in maart 2020 een feit moet zijn.

“Het succes van de SESW is afhankelijk van de samenwerking van alle betrokken partijen en zal een testament zijn, dat we middels samenwerking tot grotere hoogten als natie kunnen komen,”aldus Tsang.