fbpx

Suriname eindigt zestiende op beachvolleybal

Suriname is op het onderdeel beachvolleybal als zestiende geëindigd tijdens de 23ste CAC Games in Colombia. Bij zowel de mannen als vrouwen waren er 22 landen. Minder prettig was dat de spelers woensdag hun laatste wedstrijd – om de vijftiende/zestiende plek – niet konden spelen.

Cheryl Brunings en Sandrina Hunsel hadden om zeven uur ’s avonds Surinaamse tijd moeten spelen tegen Sint Kitts en Nevis. Simultaan zouden Joshua Dwarkasing en Keven Sporkslede moeten aantreden tegen Jamaica. Echter, op dat tijdstip waren ze al ruim twaalf uur bezig aan de terugreis.

Om half vijf in de ochtend Surinaamse tijd woensdag moesten ze zich al beneden melden. Het kwartet zou vanuit Barranquilla met de bus reizen naar Cartagena en van daaruit met het vliegtuig naar Panama en daarna Guyana, waar overnacht zou worden voordat de laatste horde naar Suriname volgt.

Coach Lionel Blokland zegt dat in verband met de Caribbean Cup, die op 5 augustus zou aanvangen in Suriname, de Surinaamse Volleybalbond had geëist dat de mannen eerderzouden terugkeren. Het toernooi werd later verschoven, maar de terugreis van de beachvolleybalselecties verzetten zat er nietmeer in. Volgens hem waren de hele reis en voorbereiding een belevenis.

“Misschien had ik het anders aangepakt als ik het bestuur was, maar het is de wens van het bestuur en we gaan haar uitvoeren.” Al tijdens de teach-in van 11 juli in Olympic had voorzitter Verdy Getrouw duidelijk gemaakt dat de mannen er op 1 augustus moesten zijn. Hij had zelfs gedreigd dat als ze niet op die dag terug waren, de mannen thuis zouden worden gehouden.

Sandrina Hunsel vindt het “heel jammer” dat ze de laatste wedstrijd niet kan spelen. “Als het was voor binnen de acht dan zou ik het een groter probleem vinden omdat dat – binnen de acht eindigen – eigenlijk ons doel was. Ik denk dat ik heel boos zou worden als ik dan niet verder zou kunnen spelen.”

BEKIJK OOK  Animatievideo lederschildpad moet deze bedreigde diersoort helpen

Suriname verloor dinsdag beide duels. Bij winst zou gespeeld worden om de plekken dertien of veertien. De mannen van Barbados (21-10, 20-22, 9-15), de vrouwen van de Kaaimaneilanden (12-21, 21-11, 11-15).

Blokland was boos na het verlies van de mannen. “Als je niet afmaakt gaat de tegenpartij afmaken. Dat is ook gebeurd tegen Costa Rica en El Salvador.” Wat de coach stak, was dat in de tweede set een 20-18 voorsprong werd verspeeld. “Ze moesten afmaken, maar dat is niet gebeurd en de tegenstander heeft overgenomen.”

Dwarkasing: “We moesten één punt maken dan hadden we gewonnen, maar er was miscommunicatietussen ons wat ertoe heeft geleid dat alles uiteen is gevallen. We hadden de game in handen.”

Sporkslede: “Vooral bij 20-18 was er miscommunicatie. We verloren de set en het ging steeds minder. We konden niet uit de dip komen.”

Hunsel: “Het was vreselijk; we hebben verloren van de Kaaimaneilanden. Dat mocht eigenlijk niet, maar het antwoord op hun achterlijnballen hadden we maar niet. We wisselden van blok en tactieken, maar uiteindelijk bleven ze scoren.”

Blokland: “Wanneer twee teams opgewassen zijn tegen elkaar en bijna hetzelfde concept spelen, gaat tactiek moeten bepalen. We hadden geen antwoord op hun veranderde tactiek.”

De mannen verloren hun drie groepswedstrijden – Costa Rica, El Salvador en Venezuela – wonnen daarna van Haïti en Honduras en verloren uiteindelijk van Barbados.

De vrouwen verloren in de groep van Guatemala en Puerto Rico, sloten af met een zege op Sint Kitts en Nevis en kregen ook Belize kwijt, voordat werd verloren van de Kaaimaneilanden.(GFC)