fbpx

Suriname doet goede business op FIHAV 2019

GFC NIEUWS- Suriname die deel heeft genomen aan de Havana International Handelsbeurs (FIHAV) van 4-8 november in Cuba, heeft goede business gedaan.

Er zijn geïnteresseerde ondernemers langs geweest om business to business gesprekken te voeren over onder meer de producten van Fernandes, I Love Su, Risen Sun Wine, medicinale planten, Interfoodproducten en ketjap-, thee- en stroop soorten.

Poetisie Magubane van het ministerie van Handel Industrie en Toerisme, die de gesprekken heeft gevoerd, had een stormloop van bezoekers bij de booth.

Gedurende deze periode heeft hij meer dan 10 gesprekken gevoerd met positieve uitkomsten. Eén hiervan was een restauranthouder in Cuba die erg geïnteresseerd is in het importeren van de ketjap- en stroop soorten.

Een ander was een Zuid-Koreaan die duidelijk heeft laten doorschemeren, dat hij wijn en stroop soorten uit Suriname wil importeren naar Zuid Korea.

Magubane wees erop, dat voor de schoonmaak middelen er veel belangstelling is geweest. Dit vanwege de schaarste in Cuba aan deze producten. De producten die tentoon werden gesteld zijn niet onbekend onder de Cubanen.

Door de rechtstreekse vluchten uitgevoerd door Fly Always doen kleine Cubaanse ondernemers wekelijks hun inkopen in Suriname, om die weder te verkopen in Cuba.

Naast de belangstelling voor Surinaamse producten, zijn er ook Cubaanse ondernemers geweest, die gevraagd hebben als er Surinaamse ondernemers zijn die behoefte hebben aan het importeren van onder andere honing en craft uit Cuba.

De ambassadeur van Suriname in Cuba Edgar Armaketo en zijn collega ambassadeurs bezochten de booth van Suriname en waren onder de indruk van alles dat tentoon werd gesteld.

De ambassadeur verduidelijkt hoe belangrijk de deelname van Suriname aan de beurs is, daar het een podium biedt om business gesprekken met meer dan 55 landen uit verschillende delen van de wereld te voeren.

Tot slot merkt hij op, dat de onze producten nog niet op de Cubaanse markt zijn, dus ziet hij dit als de stap in de goede richting om dat voor elkaar te krijgen en ook de afzet naar andere landen.

In totaal hebben 18 kleine en grote Surinaamse bedrijven hun producten opgestuurd voor display en tastings. De bezoekers hebben vol lof gesproken over de smaak en kwaliteit van de producten. De delegatie kreeg hulp van Surinaamse studenten, studerende in Cuba.

BEKIJK OOK
Meerdere woningen en voertuigen verwoest door brand

CIC en Trackdrip hebben elk een vertegenwoordiger afgevaardigd en Fly Always had een booth ingehuurd.

Danielle Phang van CIC heeft de beurs als erg goed ervaren. Ze heeft contacten weten te leggen met distributeurs in Cuba en bedrijven uit het Caraïbisch gebied.

Ze merkt op dat Cuba een schaars aanbod aan producten en diversiteit heeft op een markt biedt van 12 miljoen mensen. In dit opzicht ziet zij heel veel potentie om zaken te doen.

Voor Fly Always is het de eerste keer dat ze mee hebben gedaan aan de FIHAV beurs.

Enzo Monsanto van deze vliegmaatschappij zegt dat de reden van deelname is om de mensen te informeren over de rechtstreekse vluchten die worden uitgevoerd, de nieuwe destinaties die binnenkort volgen en de acties in verband met 500 jaar Havana. De deelname heeft ervoor gezorgd dat ze gelijk in contact konden komen met de mensen , die Suriname nog niet kennen.

Magubane van HIT benadrukt, dat het het beste zou zijn als meer Surinaamse ondernemers participeerden, alleen om de ervaring op te doen en in te zien hoe Surinaamse producten gewild zijn en hoe groot de markt in Cuba is.

De Havana International Handelsbeurs (FIHAV) is het grootste jaarlijkse multi sectorale handels beurs in Cuba en is voor de 37e keer gehouden. Deze editie was bijzonder daar het 500 jarig bestaan van Havana wordt herdacht op 16 november.

De deelname van Suriname aan deze beurs heeft als doel:

-het ontmoeten van potentiële zakenpartners
-het bevorderen van internationale netwerken tussen de Surinaamse en Cubaanse ondernemers
-het krijgen van markttoegang tot Cuba zodat Surinaamse ondernemers hun internationale bekendheid kunnen vergroten.

Degenen die interesse hebben getoond in business doen tijdens deze Havana International Handelsbeurs in Cuba zullen in contact worden gebracht met de bedrijven wiens producten tentoon werden gesteld, aldus de HI&T-vertegenwoordiger.