fbpx

Suriname bespreekt ontwikkelingsprojecten met AFD

Suriname en de Agence Française de Développement (AFD) hebben een aantal ontwikkelingsprojecten in uitvoering.

Ook de AFD is een cruciale partner in het ontwikkelingsproces van Suriname. Dinsdag heeft minister Hoefdraad de directeur van de AFD, Laurant Fakhoury ontvangen die werd vergezeld door de Franse ambassadeur, Antoine Joly en de Surinaamse vertegenwoordiger van de AFD, Gaelle Narayanassamy.

Met de directeur zijn er serieuze gesprekken gevoerd over verschillende projecten waaronder het Albina hospitaal. Dit hospitaal moet nog operationeel worden en door de AFD is er een aanvullende financiering van vijf miljoen euro voorgesteld. Het formeel papierwerk voor dit additioneel bedrag zal voor eind juni gefinaliseerd worden.

Los van het Albina ziekenhuis kwam ook de veerverbinding tussen St. Laurent en Albina aan de orde waarvoor de financiering eindelijk rond is.

Verder werd ook een project besproken waarbij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) ondersteunt zal worden om alle lagen van de bevolking te voorzien van schoon en veilig drinkwater.

Het bedrag van dit project is ongeveer 20 miljoen euro. Om een zekere mate van ontwikkeling te brengen in Moengo en Albina, is ook een energieproject in voorbereiding. In dit project is Frans-Guyana ook betrokken. De mogelijkheden zijn ook besproken om de stad Albina tot ontwikkeling te brengen.

BEKIJK OOK
Santokhi voert bilateraal overleg met Canada

De Financiënminister zegt dat de regering van Suriname bewezen heeft serieus om te gaan met eerder verkregen middelen. “De organisaties gaan niet naar jou toekomen als je niet serieus bent”, sprak minister Hoefdraad.

De schenkingen worden volgens de bewindsman goed gebruikt, wat organisaties als de AFD en andere landen stimuleert om met Suriname te blijven samenwerken. Ook worden onze eigen mensen steeds beter in het managen van de projecten.

De AFD-directeur, die eveneens de relevantie van de eerder genoemde projecten aanhaalde, benadrukte dat het belang van de bevolking voorop staat. “Al deze projecten zijn om de samenleving te helpen. Het is een vruchtbaar gesprek geweest”, merkte Fakhoury op.