fbpx
Suriname benadrukt noodzaak coöperatie en solidariteit binnen NAM

GFC NIEUWS- In Baku, Azerbaijan kwamen staatshoofden en regeringsleiders van de Non-Aligned Movement (NAM) bijeen voor een top-ontmoeting op 25 en 26 oktober onder het thema “Het hooghouden van de Bandung principes, teneinde verzekerd te zijn van een gezamenlijke en adequate reactie op de uitdagingen van de hedendaagse wereld”.

President Desiré Bouterse werd tijdens deze 18e NAM Summit vertegenwoordigd door de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle.

De Beweging van Niet-Gebonden landen is de tweede grootste multilaterale organisatie, waarin ongeveer twee derde van de lidlanden van de Verenigde Naties zijn vertegenwoordigd.

De beginselen van de NAM, vervat in de zogeheten Bandung Principles die in 1955 werden overeengekomen, zijn nog steeds valide binnen de hedendaagse geopolitieke realiteit.

De rode draad die unaniem op deze vergadering werd benadrukt, is het belang dat de ‘Bandung’ principes van soevereiniteit en territoriale integriteit, geen interventie en geen inmenging in de interne aangelegenheden van Staten, goed in acht moeten worden genomen.

In dit verband werd een Speciale Verklaring door de NAM-vergadering aangenomen over de recent gehouden presidentiële verkiezingen in Bolivia. Waardering werd uitgesproken voor de beleving van democratie door het volk van Bolivia, en felicitaties geboden aan president Evo Morales Ayma voor zijn herverkiezing.

De minister heeft tijdens haar spreekbeurt de nadruk gelegd op de noodzaak voor samenwerking, solidariteit en Zuid-Zuid samenwerking tussen de lid landen van de Non-Aligned Movement, teneinde duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen voor huidige en toekomstige generaties.

Het voorgaande is in lijn met de principes van het Handvest van de Verenigde Naties, welke ook worden aangemerkt als een pilaar van het buitenlandbeleid van de Republiek Suriname.

In de marge van de NAM Summit heeft de minister van Buitenlandse Zaken ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van Azerbijan en andere bilaterale partners.

De Summit werd afgesloten met de aanname van het Baku Final Document.

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…