Alle supermarkten in Suriname per direct voor weken sluiten, stelt VrouwenCollectief voor

GFC NIEUWSREDACTIE- De supermarkten in Suriname moeten de komende twee weken ook op slot om het begin van de nieuwe coronagolf adequaat de kop in te drukken.

De halve maatregelen die nu worden doorgevoerd waarbij klanten nog worden toegestaan om in grote aantallen gesloten niet goed geventileerde,  geairconditioneerde winkels te mogen bezoeken en toeren/wandelen, zijn absurd.

BEKIJK OOK: Ga niet of minder in gesloten ruimtes want besmetting met coronavirus gaat vooral door de lucht

Er zou veel meer gebruik moeten worden gemaakt van de verkoop bij kleine winkels die de klanten buiten houden en hun spullen verkopen vanuit een raam of deur met voldoende afscherming.

Maar de deuren moeten gesloten blijven voor het winkelend publiek en de verkoop kan naar buiten worden verplaatst.

Klanten kunnen daar voldoende afstand bewaren van elkaar en rustig op hun beurt wachten om hun boodschappen te doen in de buitenlucht waar de kans op besmettingen bijna 20 keer lager is.

Dat stelt het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC) voor aan de Surinaamse overheid.

Het is een doorn in het oog van het KSVC dat niet goed geventileerde, geairconditioneerde supermarkten vaak overvol zijn met mensen die daar met hun gezinnen rustig gaan “wandelen”, terwijl er anderzijds een strenge lockdown is ingesteld.

“Op basis van de huidige wetenschapkennis weten wij dat besmettingen met de nieuwe veel besmettelijkere  virusvarianten door de lucht gaan. Het zijn de aerosolen die een grote rol spelen. Het is daarom onverantwoord om zoveel mensen tegelijkertijd toe te laten in gesloten supermarkten”, stelt het VrouwenCollectief.

Het VrouwenCollectief, bestaande uit voornamelijk academici, kwalificeert de restrictie van maximaal 2 personen per gezin of groep die samen de winkel binnen mogen gaan, als een schijnmaatregel.

“Die regel wordt vaak genegeerd en levert niets op. Uiteindelijk zijn de winkelzaken vol mensen in niet goed geventileerde/gesloten geairconditioneerde ruimtes, ze bewaren dikwijls geen 2 meter afstand van elkaar, gebruiken mondkapjes die niet voldoen aan de minimale normen, want alleen de originele FFP2/ FFP3/ N95 mondkapjes, mits goed gebruikt, beschermen tegen de nieuwere besmettelijkere varianten”, aldus het VrouwenCollectief.

Het Collectief blijft erbij dat de verkoop aan de deur of het raam, dus buiten verkopen, de veiligste optie is.

BEKIJK OOK: Waarom je 19 keer minder kans hebt om buiten besmet te raken met het coronavirus

Overige berichten