Surinaamse vrouwen, maak geen kind als jij jezelf niet eens kan verzorgen! Slik de pil!

INGEZONDEN- Het lijkt een steeds groter wordend en lastiger probleem te worden in Suriname. Schoften die op de hoeken van straten of vlakbij winkels uit lamlendigheid blijven hangen. Soms urenlang, elke dag en op tijden waarop er gewerkt zou moeten worden of naar school gegaan.

Opvallend is dat er ook steeds meer meisjes zijn die uit balorigheid een groot gedeelte van de tijd doorbrengen op hoeken van straten of nabij winkels. Dat zie ik vaker in de volkswijken. Deze personen zijn vaak niet of nauwelijks opgeleid, beheersen de Nederlandse taal niet goed, maar maken steeds gebruik van schuttingtaal en hebben ook niet of nauwelijks de intentie om op een normale wijze hogerop te komen in het leven. Die drang om dat op een eerlijke, legale wijze te te doen, door bijvoorbeeld te gaan studeren en werken is er dikwijls niet.

Er zijn cijfers beschikbaar die erop wijzen dat deze groep mensen vaak terecht komen in het criminele circuit. Zij zien het plegen van roofovervallen of het bruut binnendringen van woningen om te stelen en te moorden als een legitiem middel om te voorzien in hun financiële behoefte.

Waar is het vaak misgegaan met deze roofovervallers, deze brutale en zware criminelen en soms moordenaars?

De opvoeding! Vaak genoeg zijn de ouders tekortgeschoten in de opvoeding. Ik zie het gebeuren. Kinderen worden door sommigen “aan de lopende band” gemaakt, terwijl de ouders niet eens in staat zijn op een normale manier voor zichzelf te zorgen, erg laag opgeleid zijn en belangrijke normen en waarden aan hun laars lappen. Deze kids worden vaak aan hun lot overgelaten, bezoeken de school maar een paar jaar en kiezen daarna voor een criminele carrière. Ze krijgen geen gedegen begeleiding, er worden geen goede normen en waarden bijgebracht!

Ben je als volwassen man of vrouw niet in staat om voor jezelf te zorgen op financieel vlak? Heb je zelf niet eens voldoende te eten? Heb jij jezelf niet goed ontwikkeld en ontbreek jij de basiskennis over de meest elementaire dingen in het leven? Ken je het verschil niet eens tussen goed en slecht? Wat gepast en ongepast is? Maak dan geen kinderen! De kans is erg groot dat het later helemaal mis gaat met het kind dat je op aarde brengt en een last vormt voor de maatschappij.

Ik zie het niet alleen in Suriname. Ook in veel Afrikaanse landen gaat het mis. Al decennialang zijn er talrijke donatiecampagnes om hongerende baby’s en kleine kinderen in Afrikaanse landen te helpen, omdat ze anders omkomen van de honger! Heel erg zielig voor deze onschuldige kinderen! Maar in vredesnaam: als de ouders zelf niet eens te eten hebben en eigenlijk een armzalig leven hebben, waarom zetten ze zoveel kinderen op deze aarde?

Een kind verwekken brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee! Velen onderschatten dit. Mijn advies: denk goed erover na voordat je begint. Zorg dat je financiële basis goed is, je goed bent opgeleid en echt in staat bent om die aandacht, tijd, voeding en vooral kennis te geven aan het kind. Belangrijk is voorts dat je het kind een gedegen opvoeding kan geven waarbij ook goede normen en waarden een centrale rol krijgen. Slik anders simpelweg de anticonceptiepil!
J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

Overige berichten