Een groeiend aantal Surinaamse studenten roept op tot een ingrijpende hervorming van het onderwijscurriculum in Suriname.
Ze pleiten voor meer praktijkgerichte educatie en een verschuiving van het Nederlands als voertaal vanaf de MULO-school.
Deze oproep komt voort uit de overtuiging dat het huidige systeem te theoretisch is, te veel leunt op buitenlandse voorbeelden en studenten onvoldoende voorbereidt op de arbeidsmarkt.
De studenten benadrukken dat met de huidige focus op Nederlands het nationale ontwikkelingspotentieel niet volledig benut wordt.
“Met onze taal kom je tot Zanderij,” zegt Kenneth Niekoop, een van de vocale voorvechters van de beweging aan GFC Nieuws.
“Zelfs in Nederland geven ze vaker les in het Engels. We moeten af van het idee dat Nederlands essentieel is voor succes.”
Een belangrijk punt van kritiek is de nadruk op theoretische kennis boven praktische vaardigheden.
“We zijn te veel boekwerkgericht en te weinig visueel en praktisch,” aldus een anonieme student.
“Onze leerboeken staan vol met buitenlandse voorbeelden, terwijl we in Suriname zelf genoeg dynamiek en expertise hebben.”
De studenten wijzen op een aanzienlijk aantal Surinaamse intellectuelen die in staat zijn hoogwaardige lesmaterialen te ontwikkelen met relevante, lokale voorbeelden.
“Waarom hebben we zoveel intellect die kan schrijven, maar alleen op afstand gilt en brult?” vraagt Niekoop zich af.
Hij pleit voor een actieve rol voor deze experts in het ontwikkelen van een nieuw curriculum dat de Surinaamse realiteit en behoeften weerspiegelt.
De oproep tot hervorming omvat:
• Meer aandacht voor praktijkgerichte educatie: Het integreren van meer praktijkgerichte opdrachten, stages en projecten in het curriculum.
• Gebruik van lokale voorbeelden en casestudies: Het vervangen van buitenlandse voorbeelden in leerboeken door relevante Surinaamse casussen.
• Actieve betrokkenheid van Surinaamse experts: Het benutten van de kennis en expertise van Surinaamse intellectuelen bij de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal.
• Overweging van een andere voertaal: Onderzoek naar de haalbaarheid van het gebruik van Sranantongo of Engels als alternatieve voertaal vanaf de MULO-school, om de toegankelijkheid en relevantie van het onderwijs te vergroten.
De studenten hopen dat hun oproep resulteert in een constructieve dialoog met het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap en andere stakeholders, met als doel een onderwijssysteem te creëren dat Surinaamse studenten optimaal voorbereidt op de uitdagingen van de 21e eeuw en bijdraagt aan de economische en sociale ontwikkeling van het land.
De komende weken staan gepland voor vervolggesprekken met stakeholders en experts.
De beweging hoopt op brede steun vanuit de Surinaamse gemeenschap om de noodzakelijke veranderingen te realiseren.
Foto ter illustratie.

S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.