Surinaamse Special Olympians krijgen waardering van Onderwijsminister

Bij de huldiging die speciaal is georganiseerd voor de deelnemers aan de spelen in maart 2019, te Abu Dhabi, Dubai heeft minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangegeven bijzonder trots te zijn op de prestaties van deze groep.

Als teken van waardering heeft zij alle sporters, coaches en begeleiders in de bloemetjes gezet voor hun inzet tijdens de Special Olympics World Games 2019.

De groep van dertien sporters behaalden vijftien medailles bij verschillende onderdelen van de Special Olympic World Games, zesmaal goud, zesmaal zilver en driemaal brons. Ze zijn gehuldigd op 5 april, de Internationale Dag van de Sport.

Edward Gessel, voorzitter van het bestuur van de Special Olympics Suriname tevens delegatieleider, zei dat het traject naar de deelname aan de Special Olympics World Games 2019, niet makkelijk was. Er konden immers niet genoeg financiën worden vergaard om de trip naar Abu Dhabi te bekostigen.

Uiteindelijk is het wel gelukt middels donaties vanuit de samenleving. Hij zei ook bijzonder onder de indruk te zijn van de ontvangst die zij kregen bij terugkeer op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven.

Gessel spreekt de hoop uit over verdere ondersteuning vanuit de gemeenschap, wanneer de sporters Suriname wederom zullen vertegenwoordigen in het buitenland.

De Special Olympic Games wordt vanaf 1964 georganiseerd. 190 landen nemen jaarlijks actief deel aan deze acties.

In Suriname is de organisatie in 1980 opgericht door Franklin Cameron. Sinds de oprichting heeft Suriname reeds twaalf keren deelgenomen aan de Special Olympic World Games.

Door de stichting wordt het gehele jaar door trainingsprogramma’s afgewerkt en diverse competities gehouden voor de groep met een geestelijke beperking.

Om het ene jaar worden de nationale spelen gehouden in Suriname. De internationale spelen worden om de vier jaren gehouden.