fbpx

Surinaamse schakers opgewassen tegen buitenlanders

De Surinaamse schakers hebben op dag 3 van de Srefidensi Chess Celebration bewezen opgewassen te zijn tegen de schaakmeesters uit het buitenland.

Voormalig landskampioen CM Romario Sanches wist in drie opeenvolgende rondes respectievelijk IM Enrique Zavarce, IM Terry Farley en GM Silvino Garcia op een remise te houden.

Fidemeester (FM) Viresh Giasi die in de eerste ronde verloor van de Barbadiaanse IM Orlando Husbands, herstelde zich door in de tweede en derde ronde door te winnen van respectievelijk FM Kevin Cupid en FM Jesus Guerrero.

Open klasse

Na 3 gespeelde rondes in de Open klasse gaan er 4 spelers met 3 punten aan kop. Titelverdediger Manish Ramjiawan, jeugdkampioen Pierre Chang, Gerrit Amatdarso en CM Anthony Drayton uit Guyana vormen de kopgroep in deze klasse.

Zij worden op de voet gevolgd door een zevental schakers die een half puntje minder hebben gescoord. De vierde ronde in deze klasse zal op vrijdagavond plaatsvinden.

Ramjiawan zal dan tegen clubgenoot Amatdarso uitkomen, terwijl Chang het zal moeten opnemen tegen Drayton.

Master klasse

In de vierde ronde kwam Sanches uit tegen landgenoot Suradj Hanoeman. Hanoeman, die landskampioen van Suriname werd in 2009, wist in deze speelronde een einde te maken aan de indrukwekkende ongeslagen reeks van Sanches.

Giasi kwam in deze ronde uit tegen FM Ryan Harper uit Trinidad en Tobago. Ondanks een pion voorsprong in het eindspel koos Giasi eieren voor zijn geld en kwam remise overeen. Met dit resultaat staat Giasi na 4 gespeelde rondes als beste Surinamer op een gedeelde 4e plaats.

De vijfde ronde in deze klasse zal op vrijdagochtend plaatsvinden. Sanches zal dan uitkomen tegen Kevin Cupid. De tegenstander van Hanoeman is Terry Farley en Giasi krijgt Woman Grand Master (WGM) Xiaobing Gu tegenover zich.

OOK INTERESSANT
25ste Emigratiebeurs in Nederland, Suriname vertegenwoordigd

De wedstrijden in de Masterklasse zijn live te volgen via www.srefidensichess.com en de pairings/ resultaten zijn na elke ronde online via www.chess-results.com online te vinden.

In de open klasse resten er nog 4 rondes, terwijl in de master klasse nog 5 rondes afgewerkt zullen worden. De laatste ronde van beide klassen vindt op zondagochtend plaats.

Na de laatste ronde zal er een Open Blitz toernooi door de Surinaamse Schaakbond georganiseerd worden. Hierna zal de prijsuitreiking in de verschillende klassen plaatsvinden.

Verdedigende kampioen GM Lazaro Bruzon Batista uit Cuba wist te winnen van zijn landgenoot GM Silvino Garcia Martinez. Ook de andere Grootmeesters uit Nederland en China wisten hun partijen in winst om te zetten.

IM Orlando Husbands uit Barbados won in een heel goed gespeelde partij tegen de iets hoger gerate Woman Grandmaster Enkhtuul Altan Ulzii uit Mongolie.

In de 3e ronde zullen alle ogen uitgaan naar de wedstrijd van de 22 jarige grootmeester van China, Shanglei Lu, die het zal opnemen tegen de heel ervaren wereldtopschaker GM Tiviakov van Nederland.

Open klasse, 2e ronde

Ook in de Open Class werd de 2e ronde voortgezet. Op het 1e bord wist WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe remise middels eeuwig schaak af te dwingen van schaaktopper en voormalig Nationaal kampioen Franklin Mungroo.

Op bord 2 wist Jeugdkampioen Pierre Chang na 4 uren spelen zijn tegenstander uit Curaçao, Marcos Taqesyah tot opgave te dwingen.

WFM Catherine Kaslan en WFM Rosangela dos Ramos hadden niet hun beste dag. Beide topdames schaakster verloren, doordat ze in een positie waar ze beter stonden een belangrijke wending van de tegenstanders over het hoofd zag. (GFC)